Priča DW-a: Reviziju vanjske politike prati i revizija uloge Bundeswehra

Berlin – Njemački vojnici su između ostalog zaduženi i za akcije evakuiranja u inozemstvu. Takvih slučajeva nema mnogo. No to ne znači da se ne mora marljivo vježbati.

Ako ste njemački državljani, slijedite nas. Mi smo tu kako bismo Vas evakuirali“, ječi iz zvučnika smještenog na leđima jednog vojnika. Na improviziranom terenu za vježbanje Bundeswehra su metalna vrata. Iza njih se nagurava nekoliko mladića koji glume „civile“. Atmosfera djeluje opasno, sve je više agresije u zraku. Na scenu stupaju vojnici sa psima, vojnici specijalizirani za pregovore.

Tako otprilike izgleda vježba evakuiranja koju na terenu nekadašnje atomske centrale Saarluis u blizini njemačko-francuske granice provode pripadnici „Divizije za brzo djelovanje“ koja je specijalizirana za evakuacije, oslobađanje talaca ili „operacije protiv neregularnih postrojbi“ u inozemstvu. Područje bivše atomske centrale nije izabrano slučajno. 2011. su u okviru „Operacije Pegaz“ pripadnici specijalnih jedinica iz Libije izvukli oko 130 inženjera, državljana europskih država. Ova akcije je kasnije izazvala političke nesuglasice jer ju je, kako to nalaže Njemački ustav, prije toga trebao odobriti Bundestag. I sada u Saarlouisu se vježba kao da se radi o pravoj akciji. Vojnici u rukama drže popise njemačkih državljana koje im je dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova, koje je inače u ovakvim akcijama ključno mjesto u njemačkoj vladi. No naredbe za evakuaciju stanovništva dolaze vrlo rijetko. U pravilu se stanovnici jedne zemlje mogu evakuirati normalnim putem, bez djelovanja specijalaca. Nakon nedavnog svrgavanja vlasti u Jemenu Ministarstvo vanjskih poslova je prvo svim njemačkim državljanima naložilo da napusti Jemen, a nakon toga je povuklo i diplomatsko osoblje. Sve je to prošlo bez učešća Bundeswehra i zrakoplova Luftwaffea. Jer čitavo to vrijeme su između Njemačke i Jemena prometovale i komercijalne zračne linije.

U međuvremenu akcija evakuiranja u napuštenoj atomskoj centrali u Saarlouisu teče po planu. Nad „njemačkim državljanima“ koje treba evakuirati provodi se kontrola, kao u zračnoj luci. Simuliraju se i medicinski problem, tu je naravno vojni liječnik. Sve to strogo promatra kontrolor koji upisuje pozitivne i negativne bodove. „Važno je da su svi dijelovi postrojbe, dakle padobranci, sanitet, vojna policija, dobro koordinirani“, kaže časnik zadužen za odnose s javnošću Lars Renner. Promatrač na prvi pogled ostane zbunjen onim što se događa. Scena poput onih kojima se u akcijskim filmovima dočaravaju akcije spašavanja civila, nema. Umjesto helikoptera i specijalaca u stalnom kretanju, prizori kao iz kakve njemačke javne ustanove. Svi sjede strpljivo i čekaju na svoj red.

Odjednom se ipak na obližnjoj livadi pojavljuje helikopter. Vojnici s nosilima na kojima je „ozlijeđeni“ opet strpljivo čekaju. Jedan vojnik ulazi u helikopter i pritom mu ispadaju stvari iz naprtnjače. Sudac bilježi neumoljivo kaznene bodove. U međuvremenu i konvoj koji je stigao kopnenim putem napušta teren napuštene atomske centrale. Dva i pol sata nakon što je akcija evakuacije započela, vraća se mir u napušteno industrijsko zdanje. Kao da se ništa nije dogodilo. Satnik Anne Schöneberger još ne može procijeniti je li vježba uspjela ili ne. Prvo se moraju detaljno analizirati rezultati praćenja vježbe. „Da smo savršeni ne bismo morali vježbati. Ali to nije tako“, zaključuje Schönberger.

You may also like