Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović rekao je u petak da je pri samom završetku izrada izmijenjenog Plana gospodarenja otpadom sukladno novoj europskoj direktivi tj. novoj politici u pogledu kružnog gospodarstva i otpada.

“Izmijenjeni Plan gospodarenja otpadom je praktički pri samom završetku. Moramo napraviti stratešku procjenu utjecaja na okoliš i ta dva dokumenta zajedno će ići, čim budu gotovi, što skorije van”, kazao je ministar Dobrović novinarima upitan o kritikama Europske komisije Hrvatskoj zato što još nema donesen Plan gospodarenja otpadom.

Dobrović, koji je sudjelovao svečanom otvaranju novog Plivinog pogona višenamjenske sinteze vrijednog više od milijardu kuna, podsjetio je da smo taj Plan bili dužni donijeti do 31. prosinca 2014., što znači da kasni više od godinu i pol dana. Dodao je da su u njegovu ministarstvu zatekli pripremljen Plan, ali su ga morali adaptirati. “Rezultat tog Plana su i dva izgrađena Centra za gospodarenje otpadom i gdje se suočavamo s vrlo ozbiljnim povećanjem komunalne naknade. Tako da smo izmijenjeni Plan morali napraviti sukladno novoj europskoj direktivi, tj. novoj politici u pogledu kružnog gospodarstva i otpada”, kazao je Dobrović.

Ministar zaštite okoliša i prirode je, upitan ima li dojam kao i građani da je prvih sto dana Vlade bilježila svađa Mosta i HDZ-a, a ne reforme, odgovorio je kako se radi o procesima koje su vjerojatno trebali proći. No, drži kako oni idu za tim da se stvara bolja atmosfera za kvalitetan rad Vlade. Smatra i da je još možda malo prerano donosti ocjene i sudove kako Vlada nije ispunila očekivanja građana. “Radi se jako puno, puno toga što mi pripremamo i radimo još nismo uspjeli prezentirati niti se to može vidjeti tako da očekujem da će se ta slika u javnosti popraviti”, rekao je Dobrović.

Related Posts