Prgomet najavljuje konzervativnu revoluciju

Predsjednik Hridi Drago Prgomet u ponedjeljak je ocijenio kako se nakon formiranja vlasti Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista može očekivati “konzervativna revolucija” i donošenje zakona koji Hrvatsku vraćaju u prošlost.

“Kad vidite da su u toj koaliciji stranke poput Hrasta, HČSP-a, HSP-a dr. Ante Starčevića, koje su vrlo konzervativne, kad vidite najave potencijalnih ministara, poput Ante Čorušića iz HDZ-a i drugih članova HDZ-a, možemo očekivati nešto što je danas u Europi poznato kao konzervativna revolucija, odnosno pokušaj ograničavanja sloboda i donošenje zakona koji nas vraćaju u prošlost”, ustvrdio je Prgomet u razgovoru za televiziju N1 upitan je li opravdan strah od novog konzervativizma s obzirom na najave da će uskoro uslijediti rasprava o pravu na pobačaj. “HRID će zagovarati liberalnu demokraciju, građanske slobode, volju pojedinca, i nećemo prihvatiti promjene koje bi na bilo koji način ograničavale slobodu i prava pojedinca”, dodaje Prgomet.

Problematičan mu je i način na koji je izabran mandatar Tihomir Orešković. “Oreškovića ne znam, očito ima vrhunsku karijeru, rado bih se mijenjao s njim po tome, ali narušen je jedan dobar demokratski običaj, a očekuje se da takav izbor bude demokratski. U jednom trenutku izaberete čovjeka koji se slučajno našao u Hrvatskoj. Što da je bio u Kanadi? Izabrali smo premijera mimo demokratske prakse, i postavlja se pitanje hoće li njegovo izvrsno menadžersko znanje biti dovoljno da bude dobar političar?”, kazao je.

Kritičan je i prema svojim bivšim stranačkim kolegama iz Mosta nezavisnih lista, odnosno njihovom načinu komunikacije s Domoljubnom koalicijom. “Ne možete razgovarati o vladi, a nazvati partnera morskim psom. Ovo je koalicija, i ne vidim zašto Most bježi od toga i naziva to ‘suradnjom’. Ako ne vjerujete svom koalicijskom partneru, ne vidim kako će to funkcionirati. To je kao da se ženite na temelju ugovora, ali da između vas nema kemije, emocija”, kaže Prgomet.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko podsjetio je u ponedjeljak da je prije godinu dana Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu Republike istaknuvši kako je od toga dana “počelo razdoblje izlaska iz političke međunarodne izolacije u kojoj se Hrvatska nalazila”. “Na današnji dana prije točno godinu dana, 11. siječnja 2015., Republika Hrvatska dobila je predsjednicu Republike nakon još jednog izbornog poraza SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem. Tog dana počelo je razdoblje izlaska iz političke međunarodne izolacije u kojoj se Hrvatska nalazila, a koje će biti završeno odlaskom Milanovića s mjesta premijera, poslije petog uzastopnog izbornog poraza. Izbornom pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović opet su nam otvorena vrata demokratskih država u svijetu”, napisao je Karamarko na svom facebook profilu.

Odluka HDZ-a da baš Grabar-Kitarović bude njegova kandidatkinja za tu funkciju opravdana je rezultatima koje je predsjednica Republike postigla u prvoj godini svog mandata, istaknuo je Karamarko. “U ostvarivanju izvrsnih državničkih rezultata predsjednicu Republike nije omeo niti premijer na odlasku svojim ponašanjem koje je ponekad išlo daleko ispod granice dobrog kućnog odgoja i koje je kršilo sve poznate norme javnog nastupa ozbiljnog političara”, poručio je Karamarko na svom facebooku.

You may also like

0 comments