Home Geopolitika Preživjeli iz Holokausta obavili bar micvu u Jeruzalemu

Preživjeli iz Holokausta obavili bar micvu u Jeruzalemu

by Agencije

Pedeset preživjelih u holokaustu koji zbog strahota Drugog svjetskog rata nisu na vrijeme obavili vjerski obred bar i bat micvu dobili su u ponedjeljak priliku da to učine u Jeruzalemu.

Bat micva i bar micva, prvi za djevojčice, a drugi za dječake, obično se obavlja s dvanaest ili trinaest godina. Svi sudionici obreda u ponedjeljak bili su umirovljenici. Radi se o vjerskom obredu uvođenja trinaestogodišnjih dječaka u zajednicu zrelih i odgovornih ljudi, nakon čega mogu u sinagogi čitati Toru. Taj događaj i praktični vjernici i sekularni židovi smatraju velikim trenutkom u životu.

Bat Micva je razmjerno novijeg datuma, smisao mu je isti i odnosi se na vjersku inicijaciju djevojčica, a uveden je 1922. No tijekom Drugog svjetskog rata židovi u koncentracijskim logorima nisu mogli proći taj simbolični prijelaz iz djetinjstva u tinejdžersku dob, bliže odraslima. Masovna svečanost u ponedjeljak izvedena je na drevnom Zidu plača u Jeruzalemu, uz biblijski židovski hram, najsvetije mjesto judaizma.

Taj događaj “simbolizira prkos prema nacističkim tiranima u obliku povratka židovskoj tradiciji i dokaz je da nikad nije kasno”, objavila je vjerska zaklada Western Wall Heritage. U zakladi kažu da je u posljednje četiri godine u sličnim svečanostima sudjelovalo više od 1100 preživjelih koji su tijeom Drugog svjetskog rata imali 13 godina i nisu mogli obaviti obred zbog strahota holokausta. Dan sjećanja na holokaust obilježava se u Izraelu od sutona u srijedu do zalaska Sunca u četvrtak.

Related Posts