Home Hrvatska Prevladavaju nestručni i zlonamjerni komentari presude za Fimi mediju

Prevladavaju nestručni i zlonamjerni komentari presude za Fimi mediju

by Agencije

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je u subotu da je svako komentiranje “napamet“ neobjavljenog obrazloženja presude Vrhovnog suda u tzv. predmetu ‘Fimi-medija’ – nestručno, deplasirano i zlonamjerno, te da “sumrak pravosuđa” nastupa onda kada netko nije zadovoljan odlukom suda.

Iz Udruge istiću da priopćenje objavljuju zbog “različitih izjava, komentara, poruka i kritika odluke u tzv. predmetu ‘Fimi -medija’, radi pravilnog obavještavanja javnosti ali i radi zaštite digniteta sudaca i sudbene vlasti”. “Medijski prostor poplavljen je iskrivljenim komentarima i porukama koje su se pojavile u gotovo svim medijima u Republici Hrvatskoj koji posve pogrešno tumače odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske i time namjerno ili nenamjerno obmanjuju javnost”, istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Điro Sessa .

Navodi da je “rješenjem Vrhovnog suda RH ukinuta nižestupanjska odluka, a nije donesena odluka o postojanju ili nepostojanju ičije kaznene odgovornosti. Svi komentiraju nešto što još nisu niti pročitali niti znaju razloge odluke jer odluka još nije otpremljena. Takvo komentiranje ‘napamet’ neobjavljenog obrazloženje je nestručno, deplasirano i zlonamjerno”, naglašava Sessa. Pojašnjava da je “svrha suđenja u žalbenom postupku ocijeniti osnovanost žalbenih razloga i ako bi sud zanemario osnovane navode žalbe postupao bi protuzakonito i suprotno načelu pravičnog suđenja”.

“Kada netko nije zadovoljan odlukom suda, tada nastupa ‘sumrak pravosuđa’, a to ovisi o interesnoj skupini ili pojedincima kojima sudska odluka ne odgovara. Jednom su to političari, drugi puta nevladine organizacije, treći puta odvjetnici, potom kvazi poznavatelji koji imaju tobožnje ‘insajderske’ informacije ili, pak, novinari koji prečesto pišu u nečije ime i za nečije interese. Svima je zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti”, ističe Sessa.

“Zato molimo razne Tome, Deviće, Kregare, alias Ivane Violiće i mnoge druge sveznalice da zbog izbjegavanja budućih nesporazuma na vrijeme obavijeste sud i javnost kakve su im odluke po volji, kako bi sudovi znali kako suditi, kada odluke donositi i objaviti, a da bi suci konačno uživali u njihovoj naklonosti, ne zato što svoje dužnosti obavljaju sukladno zakonu, nego zato što sude po njihovoj želji”, naveo je predsjednik Hrvatske udruge sudaca Đuro Sessa.

Vrhovni sud je zbog bitne povrede kaznenog postupka i osobito teške povrede prava na pravično suđenje prije nekoliko dana ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu protiv Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, te je naložio da se suđenje provede iz početka.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je u nedjelju na priopćenje Udruge hrvatskih sudaca koje je potpisao predsjednik Đuro Sesa u vezi javnih komentara presude u slučaju Fimi Media, ocijenivši ga neprimjerenim te kao uvredu i prijetnju novinarima.

Priopćenje Udruge hrvatskih sudaca u vezi javnih komentara presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi Media smatramo nedopustivim u javnom govoru te uvredljivim za novinare, ali i sve građane Hrvatske, navodi HND u priopćenju i izražava razočaranje razinom i načinom na koji se sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u ime sudaca obratio javnosti, dezavuirajući novinare, političke komentatore i javnost u cijelosti.

HND ocjenjuje da je “ton priopćenja sudačke udruge svađalačko-ironičan”, uključujući i tvrdnju kako je svim kritičarima odluke Vrhovnog suda ‘zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti’.

Takve tvrdnje HND smatra potpuno neprimjerenim u javnom istupu predstavnika nositelja jednog od stupova trodiobe vlasti u Republici Hrvatskoj te ga doživljava i kao uvredu i prijetnju.
Tom u prilog navode da “Đuro Sessa, s jedne strane, prigovara da se u javnosti ‘iskrivljeno’ komentira, pogrešno tumači odluka Vrhovnog suda i obmanjuje javnost, i to ‘napamet’, jer nitko ne zna razloge ukidanja presude Ivi Sanaderu, a s druge strane Sessa koji o presudi ne zna ništa više od novinara, tvrdi kako su novinarski komentari ‘iskrivljeni’, ‘pogrešni’ i ‘zlonamjerni’.
Ako je to razina koju nam vrh hrvatskog pravosuđa nudi kao obrazac rada i javnog komuniciranja, ozbiljno smo zabrinuti za sudbinu pravde u našoj zemlji, poručuje HND i podsjeća da svaki građanin, pa tako i suci, može tražiti ispravak od redakcije koja je objavila novinarski uradak na koji imaju primjedbu ili u krajnjem slučaju podići tužbu, a također može autora prijaviti Vijeću časti HND-a.

Zbog novih primjera cenzure, napada na novinare te drugih oblika pritisaka kojima je cilj onemogućiti novinare da rade svoj posao HND najavljuje konferenciju za novinare koja će se održati 6. listopada u 12 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma.

Related Posts