Prevladana kriza u njemačkoj velikoj koaliciji

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je u nedjelju da je njemačka vladajuća koalicija postigla dogovor oko budućnosti šefa obavještajne službe BfV Hans-Georga Maassena.
Skandal je izbio kada je ravnatelj BfV-a Maassen optužen da ima krajnje desna stajališta jer je doveo u pitanje autentičnost video snimke radikala kako progone migrante u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu. Koalicijske stranke objavile su u utorak da će ga smijeniti i premjestiti na bolje plaćeno mjesto u ministarstvu unutarnjih poslova, što je izazvalo velike kritike javnosti.

Andrea Nahles, čelnica SPD-a, mlađeg koalicijskog partnera, kazala je u petak da je to pogreška, izazvavši zabrinutost u pogledu sudbine vladajuće koalicije. Nakon sastanka stranaka u nedjelju, ministar unutarnjih poslova Seehofer rekao je da su se dogovorili da će Maassen raditi kao poseban savjetnik u ministarstvu unutarnjih poslova, ali neće dobiti veću plaću.

Istaknuo je da nije bilo rizika od raspada vladajuće koalicije zbog te afere. Na sastanku u nedjelju bili su Merkel, Seehofer i Nahles.

You may also like

0 comments