Home Europska unija Pretpostavlja se kako je napadač iz vlaka bio član islmističkog pokreta

Pretpostavlja se kako je napadač iz vlaka bio član islmističkog pokreta

by admin

Pretpostavlja se da teško naoružani napadač koji je ranio troje ljudi u petak u vlaku Thalys na liniji između Amsterdama i Pariza pripada radikalnom islamističkom pokretu, izjavio je u subotu francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve. “Trebamo ostati na oprezu, ali ako njegov identitet bude potvrđen, radi se o marokanskom državljaninu (26) na kojeg su španjolske vlasti upozorile francuske obavještajne službe kao i da pripada tom pokretu”, potvrdio je u izjavi za novinare.

Francuske službe su izdale upozorenja na potrebu njegovog privođenja ukoliko stigne u Francusku. Ministar Cazeneuve je rekao da je ta osoba boravila 2014. u Španjolskoj i 2015. u Belgiji. U Bruxellesu je ušao u vlak Thalys, a belgijskog tužiteljstvo je u subotu najavilo otvaranje istrage na temelju protuterorističkog zakona. Osumnjičeni se u subotu nalazio pritvoru u pariškom predgrađu kamo je prebačen iz Arrasa, grada na sjeveru Francuske gdje je uhićen.

Francuski glumac Jean-Hugues Anglade, jedan od putnika u vlaku u petak, optužio je osoblje tog vlaka jer je otrčalo do lokomotive gdje se zaključalo i odbijalo im otvoriti nakon što su ih dozivali upomoć. “Čuli smo putnike koji su na engleskom vikali ‘On puca, on puca, ima kalašnjikov’. Bio sam sa svoje dvoje djece i partnericom s još petnaestak putnika u vagonu 12, a drama se odvijala nekoliko metara dalje, u vagonu 11”, ispričao je glumac za tjednik Paris Match. Anglade je zahvalan američkim vojnicima na dopustu koji su spriječili napad i omogućili sretan rasplet noćne more.

Related Posts