Pretpostavlja se kako je napadač iz vlaka bio član islmističkog pokreta

Pretpostavlja se da teško naoružani napadač koji je ranio troje ljudi u petak u vlaku Thalys na liniji između Amsterdama i Pariza pripada radikalnom islamističkom pokretu, izjavio je u subotu francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve. “Trebamo ostati na oprezu, ali ako njegov identitet bude potvrđen, radi se o marokanskom državljaninu (26) na kojeg su španjolske vlasti upozorile francuske obavještajne službe kao i da pripada tom pokretu”, potvrdio je u izjavi za novinare.

Francuske službe su izdale upozorenja na potrebu njegovog privođenja ukoliko stigne u Francusku. Ministar Cazeneuve je rekao da je ta osoba boravila 2014. u Španjolskoj i 2015. u Belgiji. U Bruxellesu je ušao u vlak Thalys, a belgijskog tužiteljstvo je u subotu najavilo otvaranje istrage na temelju protuterorističkog zakona. Osumnjičeni se u subotu nalazio pritvoru u pariškom predgrađu kamo je prebačen iz Arrasa, grada na sjeveru Francuske gdje je uhićen.

Francuski glumac Jean-Hugues Anglade, jedan od putnika u vlaku u petak, optužio je osoblje tog vlaka jer je otrčalo do lokomotive gdje se zaključalo i odbijalo im otvoriti nakon što su ih dozivali upomoć. “Čuli smo putnike koji su na engleskom vikali ‘On puca, on puca, ima kalašnjikov’. Bio sam sa svoje dvoje djece i partnericom s još petnaestak putnika u vagonu 12, a drama se odvijala nekoliko metara dalje, u vagonu 11”, ispričao je glumac za tjednik Paris Match. Anglade je zahvalan američkim vojnicima na dopustu koji su spriječili napad i omogućili sretan rasplet noćne more.

You may also like