Presuda za ratni zločin nad Hrvatima

Trojica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine u utorak su proglašena krivima za ratne zločine počinjene prije 22 godine nad Hrvatima u hercegovačkom selu Trusini i osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne.

Nakon suđenja koje je trajalo duže od pet godina nepravomoćnom presudom Suda BiH Nihad Bojadžić, za kojega je utvrđeno da je zapovijedao napadom na Trusinu, osuđen je na 15 godina zatvora, Nedžad Hodžić na 12, a Mensur Memić osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina.

Dževad Salčin i Senad Hakalović, koji su također bili optuženi kao dio skupine, oslobođeni su jer je sudsko vijeće ocijenilo kako tužiteljstvo nije uspjelo dokazati njihovu krivnju. Trojica osuđenih proglašeni su krivima za sudjelovanje u ubojstvu 22 osobe hrvatske nacionalnosti. Taj zločin počinjen je 16. travnja 1993., kad su snage Armije BiH upale u Trusinu kod Konjica. Tamo su zatekli civile i pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali. Svi su strijeljani, a kuće u selu su opljačkane i spaljene.

Kao počinitelji zločina identificirani su pripadnici postrojbe za posebne namjene “Zulfikar” koja je djelovala pri Glavnom stožeru Armije RBiH. Zapovjednik te postrojbe Zulfikar Ališpago također je optužen za zločin u Trusini, no postupak protiv njega je razdvojen i još je u tijeku.

Sud BiH več je izrekao dvije pravomoćne presude za zločine u Trusini. Bivši pripadnici Armije BiH Edin Džeko i Rasema Handanović, koji su nakon rata emigrirali u SAD, na zahtjev bosanskohercegovačkog pravosuđa su izručeni i suđeno im je u Sarajevu. Džeko je pravomoćno osuđen na 13 godina zatvora, a Handanović je na temelju sporazuma o priznanju krivnje osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 5,5 godina. Do 1992. u Trusini je živjelo četrdesetak obitelji hrvatske nacionalnosti, a od pokolja i progona te rušenja u travnju 1993. tamo su ostale tek spaljene kuće, a nitko od prognanih Hrvata nije se vratio.

You may also like

0 comments