Presuda Karadžiću dokazuje da ima pravde

Presuda bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, što će je u četvrtak izreći Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), od povijesnog je značenja jer će svima poslati jasnu poruku da najodgovorniji za ratne zločine neće proći nekažnjeno, a žrtvama da je pravda doista moguća, ocijenio je glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u izjavi koju je u petak prenio sarajevski “Dnevni avaz”.

“S obzirom na Karadžićev položaj u vrijeme sukoba u BiH očevidno je da je ovo veoma važna presuda”, kazao je Brammertz podsjećajući kako je stajalište tužiteljstva kojemu je na čelu uvijek bilo da se utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine ne može zaustaviti kaznenim progonom izravnih počinitelja, odnosno da se pravdi moraju privesti oni koji su te zločine osmislili i zapovjedili.

Kakav god bude ishod suđenja odnosno sadržaj presude, drži Brammertz, to će biti važan korak u utvrđivanju odgovornosti za zbivanja tijekom rata u BiH. “Svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjersku pripadnost, ova presuda pokazuje da je pravda moguća. Prije osam godina bilo je teško zamisliti da će Karadžić ikada biti uhićen i da će mu biti suđeno. Sukladno tome ja bih svim žrtvama u bivšoj Jugoslaviji koje još čekaju pravdu, a ima ih mnogo, rekao da ne trebaju gubiti nadu, da se pravda može ostvariti”, istaknuo je Brammertz.

Dodao je kako je stoga važno da nacionalna pravosuđa nastave s kaznenim progonima svih koji su počinili ratne zločine te je obećao kako će im ICTY u tome pružati punu potporu. Brammertz je odlučno odbacio Karadžićeve tvrdnje kako se preko njega zapravo sudi srpskom narodu. “Zločine su počinili pojedinci, a ne Srbi kao skupina, ili Hrvati ili Bošnjaci. Jedini koji tvrde da se radi o kolektivnoj odgovornosti su vođe koje smo kazneno progonili zbog zločina što su ih počinili, vođe koje su lagale i manipulirale javnošću tijekom i nakon rata”, kazao je Brammertz.

Dodao je kako je žalosno da i danas ima političara i drugih javnih osoba koje se služe ratnom retorikom. Kazao je kako očekuje da će oni tako komentirati i presudu Karadžiću, a sve kojih se to tiče pozvao je da pozorno saslušaju što će suci kazati i da iz toga izvedu odgovarajuće zaključke.

Na izricanje presude Karadžiću, koje je zakazano za 24. ožujka iz BiH će u Den Haag putovati predstavnici više od dvadeset udruga koje okupljaju žrtve i članove obitelji ubijenih tijekom rata u BiH.

You may also like

0 comments