Prestat će financirati projekte fosilnih goriva

Europska unija
Europska unija morala bi postupno ukinuti financiranje projekata vezanih uz naftu, plin i ugljen, zaključili su ministri financija, najavljujući ozbiljan angažman u borbi protiv klimatskih promjena.

Ministri su prošlog petka pozvali Europsku investicijsku banku (EIB) i druge globalne financijske organizacije, poput Svjetske banke „da postupno ukinu financiranje projekata vezanih uz fosilna goriva, posebno onih koji koriste kruta fosilna goriva, vodeći pritom računa o održivom razvoju i energetskim potrebama, uključujući energetsku sigurnost, zemalja-partnera”.

Time su ministri prvi puta podržali deklaraciju kojom se traži ukidanje financiranja projekata vezanih uz sva fosilna goriva. Do sada se tražilo samo ukidanje financijske potpore za elektrane na ugljen. Politička deklaracija mora biti prihvaćena službenom odlukom odbora EIB-a koji čine predstavnici 28 zemalja EU-a.

Odluka o postupnom ukidanju obuhvatila bi više milijardi dolara vrijedne projekte koje financira EIB. Financiranje projekata u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim europskim zemljama partnericama možda će ipak biti nastavljeno budući da je Mađarska zatražila izuzeće. Razlog nastavka financiranja bila bi bojazan da će te zemlje u protivnom biti prisiljene osloniti se na Rusiju, napominje Reuters, pozivajući se na povjerljive dokumente.

Prošle godine EIB je financirao projekte vezane uz fosilna goriva ukupne vrijednosti gotovo dvije milijarde eura. Od 2013. godine EIB je u takve projekte uložio ukupno 13,4 milijardi eura, pokazuju bančini podaci.

EU je vodeći financijer projekata širom svijeta koji bi trebali pridonijeti rješavanju problema globalnog zatopljenja. Ironična je činjenica da Bruxelles paralelno financira i projekte vezane uz fosilna goriva zato što mnoge zemlje članice pokušavaju smanjiti ovisnost o nuklearnoj energiji i ugljenu oslanjanjem na plin, primjećuje Reuters.

Očekivalo se da će EIB u listopadu donijeti odluku o prestanku financiranja projekata vezanih uz fosilna goriva od 2020. Zbog podjela unutar bloka odluka je ipak odgođena. Pojedine su zemlje, uključujući Njemačku, Italiju i Poljsku, željele nastaviti s financiranjem plinskih projekata.

Odbor EIB-a sastat će se 14. studenog a na dnevnom redu sastanka su i mjere za fosilna goriva, rekli su europski dužnosnici.

Vodeća gospodarstva svijeta još uvijek ne ulažu dovoljno napora kako bi se rast temperature na Zemlji ograničio na 1,5 Celzijevih stupnjeva, kao što je zacrtano Pariškim klimatskim sporazumom, pokazala je u ponedjeljak objavljena međunarodna analiza.

Emisija štetnih plinova širom svijeta lani je ponovno porasla, pokazalo je godišnje izvješće (Brown to Green) koje je izradila skupina istraživača i ekologa Climate Transparency a objavljeno je tri tjedna prije UN-ove konferencije o klimi u Madridu.

Izvješće je pokazalo da su emisije ugljičnog dioksida povezane s energijom porasle za 1,8 posto u 19 industrijaliziranih i gospodarstava u nastajanju koja zajedno s Europskom unijom čine skupinu G20. Zemlje te skupine proizvode oko 80 posto globalne emisije stakleničkih plinova a nijedna od njih nije na putu da ostvari zacrtani limit od 1,5 Celzijevih stupnjeva, upozoravaju u Climate Transparencyju.

Analiza Climate Transparencyja također je pokazala da se očekuje da će približno polovina članica skupine G20 ispuniti ili premašiti ciljeve koje su si same zadale. To će im omogućiti da 2020. objave nove, ambicioznije ciljeve.

Prema Pariškom sporazumu, gotovo sve zemlje svijeta obvezale su se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva Celzijeva stupnja u odnosu na temperature u predindustrijskom razdoblju. Preuzele su i obvezu da će nastojati ograničiti rast temperature na manje od 1,5 stupnjeva.

Globalno zagrijavanje već je dosegnulo razinu od oko jednog stupnja. Skupinu G20 čine Argentina, Australija, Brazil, Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska i Sjedinjene Države te EU.

You may also like

0 comments