Home TribinaAnalize Prepolovljen tranzit kroz Sueski kanal

Prepolovljen tranzit kroz Sueski kanal

by Energypress.net

Priopćenje UNCTAD-a

U siječnju se promet kroz Sueski kanal smanjio za 42 posto u odnosu na najprometniji mjesec 2023. godine, objavio je UNCTAD. Kroz kanal je prošlo 1.338 brodova, što je značajan pad u prometu. Sličan postotni pad zabilježen je i u prometu kroz Panamski kanal, koji se smanjuje već dvije godine zbog suše.

Napadi na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru od strane jemenskog pokreta Ansar Allaha dodatno su otežali situaciju. SAD i Britanija uzvratili su napadima na mete u Jemenu, što je izazvalo eskalaciju napetosti u regiji. Zbog rizika od napada, mnogi komercijalni brodovi sada zaobilaze Crveno more i plove oko Rta dobre nade.

Ovakva situacija utječe na cijene i logističke troškove, a UNCTAD upozorava da bi dugotrajni poremećaji u tranzitu mogli izravno ugroziti nabavne lance, što bi moglo dovesti do kašnjenja pošiljki i inflacije. Prosječne vozarine u kontejnerskom prijevozu već su značajno porasle, posebno za prijevoz potrošačkih i industrijskih dobara.

Analitičari upozoravaju da bi povećanje logističkih troškova na dulje vrijeme moglo potaknuti inflaciju, slično situaciji koja se dogodila tijekom logističkih zastoja u 2021. i 2022. godini.

Related Posts