Preokret u režiji Strenja Linić, ipak nema rasprave o Lozančiću

Danas je održana sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Jedna od točaka dnevnog reda bila je rasprava o aktualnoj sigurnosnoj situaciji i pokretanju postupka razrješenja čelnika SOA-e Dragana Lozančića.

Sedam članova Odbora glasovalo je protiv uvrštavanja te točke u dnevni red. Za skidanje točke o Lozančiću s dnevnog reda glasovali su članovi Odbora iz HDZ-a, HSLS-a, Mosta i zastupnik albanske manjine. Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić također je glasovala protiv rasprave o smjeni ravnatelja SOA-e iako je ranije u sabornici zastupala drukčiji stav.

Odbor je raspisao natječaj za predsjednika i članove Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi jer je prošlom sazivu mandat istekao u listopadu prošle godine. Predsjednik Odbora Ranko Ostojić tajnici Odbora je kazao da za sljedeću sjednicu pripremi javni poziv za Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti, piše N1.

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić obrazložila je u četvrtak kako je protiv rasprave o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost glasala zato što žele premijera Tihomira Oreškovića “ostaviti da u miru uvidom u cijelu situaciju odluči”. “Most je nakon uvida u ovu situaciju koja je vrlo kompleksna donio odluku da nećemo tražiti saslušanje gospodina Lozančića jer ovo nije stvar u ovom trenutku pojedinca nego kompletne situaciju unutar obavještajnog sustava, koja će očito trebati određene promjene”, kazala je Strenja Linić novinarima nakon sjednice Odbora i ocijenila kako će obavještajni sustav vjerojatno zahtijevati nova zakonska rješenja”.  “U ovom trenutku smatramo da samo onaj tko ima po ustavu i zakonu pravo da razrješava i postavlja – to su predsjednica koja je svoju odluku već donijela, a mi ostavljamo premijeru da u miru, uvidom u cijelu situaciju, donese svoju odluku i u tome ga podržavamo kao Most”, dodala je Strenja Linić.

Za raspravu je glasovao Josip Salapić (HDSSB), koji poručuje kako Odbor ne bi trebao šutjeti, nego raspravljati kad je u pitanju nacionalna sigurnost. “Postoje li zakonski razlozi za smjenu, o tom po tom. Treba raspraviti, ne štitimo nikoga, trebamo štititi zakon, poručio je Salapić. Predsjednik odbora Ranko Ostojić upozorava kako vladajući odbijaju raspravu o smjeni Lozančića i predstojnika Vijeća Ureda za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića.  “Tražit ću tumačenje oko toga na koji način se zapravo može nadglasavati odnosno skidati s dnevnog reda raspravu. Naime, većina očito ne želi niti razgovarati o temi, iako znaju da mogu odbiti bilo kakav zaključak koji bi bio predložen od strane onih koji čine manjinu u odboru. Ali strah od rasprave je logičan, a javnost ostaje uskraćena za priliku da dobije takvu informaciju”, rekao je Ostojić.

Najavio je mogućnost da SDP pokrene osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo što se zapravo dogodilo u SOA-i. “Ali, očito je da ćemo vjerojatno doživjeti istu situaciju kao tu, a to je da će vladajući pokušati i nadglasavanjem zaustaviti da se o ovoj situaciji išta sazna”, rekao je Ostojić. Naglasio je da je za slijedeću sjednicu predviđeno izvješće SOA-e za prošlu godinu. “Baš me zanima tko će ga braniti i nadam se da nikome neće pasti na pamet da tako nešto skine s dnevnog reda, ali ako ja ne budem s druge strane imao onoga s kime mogu razgovarati, onda ću ja to skinuti s dnevnog reda jer je to moje pravo”, poručio je.

You may also like

0 comments