Premijer Plenković pozvao na smirivanje dijaloga oko Agrokora; oporba zahtijeva intervenciju države

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice Vlade uputio poruku javnosti da se ne dramatizira oko Agrokora te je pozvao na racionalan i miran dijalog u cilju i interesu hrvatskog gospodarstva.

“Želim reći da trebamo svi zajedno smiriti loptu, vrlo trezveno pristupiti dijalogu koji vodimo s kompanijom i najvažnijim vjerovnicima, od kojih očekujemo da u vrlo kratkom roku zajednički pristupe planu razrješavanja postojećih poteškoća u poslovanju, na koje su između ostaloga u svojim izvješćima proteklih tjedana ukazale i međunarodne rejting agencije”, izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Ponovio je da je Agrokor značajan subjekt hrvatskog gospodarstva te da će pažljivo pratiti sve aktivnosti koje su vezane uz tu kompaniju. “Nadamo se da će doći do pozitivnog razrješenja situacije, a ono što je uloga Vlade RH je da vodimo računa o ukupnoj stabilnosti i održivosti gospodarskog i financijskog sustava zemlje”, rekao je premijer.

Dodao je da su sve aktivnosti Vlade vode kroz dijalog i vode se na zakonit način. Napomenuo je i da članovi Vlade u brojnim situacijama razgovaraju s nizom kolega koji su u gospodarstvu i s nizom partnera i “to što se ti razgovori ne objavljuju na web stranicama, ne znači da brojni takvi susreti nisu održavani proteklih mjeseci, kao i da će ih biti i ubuduće”. “Moja poruka je bez dramatiziranja i jedan racionalan i miran dijalog u cilju i interesu hrvatskog gospodarstva”, kazao je Plenković.

Oporba zahtijeva intervenciju države

Predsjedništvo SDP-a u srijedu navečer raspravljalo je o situaciji u Agrokoru nakon velikog pada njegovih dionica na Zagrebačkoj burzi, a član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić novinarima je rekao kako SDP traži da se se Vlada aktivno uključi i zaštiti, ne samo radnike zaposlene u Agrokoru, već i dobavljače. “Stav je SDP-a da je problem Agrokora postao hrvatski problem jer direktno zapošljava oko 2 posto ukupne radne snage u Hrvatskoj, a indirektno, s dobavljačima, 5 ili 6 posto. On te izravno utječe na 2 do 3 posto BDP-a. Tražimo da Vlada posebnu pozornost posveti onim dobavljačima koji se ne mogu snaći i koji će bolan proces restruktuiriranja po našoj analizi najviše udariti”, rekao je Hajdaš Dončić novinarima u stanci sjednice Predsjedništva.

U SDP-u smatraju da bi Vlada trebala intervenirati vezano uz radnike Agrokora, dobavljače i poljoprivrednike, no pitanje vlasništva i obitelji Todorić ih ne zanima jer se, istaknuo je Hajdaš Dončić, “bogati uvijek za sebe sami pobrinu”.

Iako se očekivao i dogovor o lokalnim izborima u Zagrebu, o tome, po riječima Hajdaša Dončića, nije bilo riječi, tako da se, ni dva mjeseca do lokalnih izbora, još uvijek službeno ne zna koga će ta stranka podržati kao kandidata za gradonačelnika glavnoga grada.

Hajdaš Dončić nije htio komentirati neslužbene informacije da su razgovori između SDP-a i HNS-a vezano za lokalne izbore u Zagrebu pri kraju i da bi najkasnije do ponedjeljka te dvije stranke trebale objaviti da zajednički u Zagrebu idu na “rušenje” gradonačelnika Milana Bandića. “Na Predsjedništvu isljučivo razgovaramo o cijeloj Hrvatskoj, ne ulazeći detaljno u pojedine gradove, općine ili županije”, odgovorio je Hajdaš Dončić na pitanje o kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika te istaknuo da će odluku o tome donositi gradska organizacija stranke.

Naglasio je i da je SDP-u cilj “rušenje” Milana Bandića, ali i dodao da oni to mogu ostvariti i s HNS-ovom Ankom Mrak Taritaš, ali možda i s nekim drugim kandidatom ili kandidatkinjom, ne preciziravši na koga misli.

Vrdoljak: Agrokor bi mogao negativno utjecati na BDP

Predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak u četvrtak je kazao novinarima da je poslao zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo oko stanja u Agrokoru, istaknuvši da imaju nekoliko prijedloga za rješavanje situacije u tom koncernu.

Vrdoljak je podsjetio da se jučer stavio na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću i da ne želi na tome stati, nego unatoč nekim praksama opozicije, žele biti drugačiji i iz opozicije nuditi konkretna rješenja.

Zato je poslao zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo po pitanju stanja u Agrokoru. “To može utjecati u velikoj mjeri na BDP, na stabilnost proračuna, na poljoprivrednu politiku, na industrijsku politiku, prehrambeno-prerađivačku industriju i u krajnjoj liniji i na socijalnu stabilnost najmanje 150.000 građana Hrvatske i na ekonomske interese Hrvatske u regiji. I zato Vlada ne može pasivno promatrati što se događa “, istaknuo je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara u Saboru.

Od Vlade očekuje da ima čistu i jasnu sliku što su namjere vjerovnika, kakav su status i namjere partnera i dobavljača i da naprave ozbiljan scenarij za stabilizaciju stanja u Agrokoru, “Mi sigurno ne zagovaramo nikakav državni intervencionizam, niti narušavanje vlasničkih prava”, istaknuo je Vrdoljak, dodavši da žele da država u ovako ozbiljnijoj situaciji sudjeluje u scenariju planiranja stabilizacije stanja, jer ovo sve može rezultirati velikom i dugoročnom štetom za RH.

Vrdoljak je rekao kako HNS ima nekoliko prijedloga za rješavanje situacije u Agrokoru, koje će iznijeti na Odboru za gospodarstvo, na kojem očekuje ministre gospodarstva, poljoprivrede i financija. “Ako je Vlada pasivna i kaže da očekuje da Uprava donosi odluke, mi želimo da onda Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora napravi scenarij plana što su opcije koje će razrađivati”, istaknuo je Vrdoljak.

Iako je Agrokor koncern s kompanijama čije su dionice izlistane na burzi, Vrdoljak je mišljenja da nije upitna objava podataka o njima. “Svi podaci koji se trebaju iznijeti su javni, takve tvrtke imaju puno veću važnost od onih koje nisu na burzi. Ono što se ne zna je koje su namjere vjerovnika, kreditora, partnera i dobavljača, a što je ključno – kako će preživjeti dobavljači, partneri i kako će se zadržati zaposlenike”, kaže Vrdoljak.

Most protiv spašavanja Agrokora

U četvrtak se održava sjednica Vlade, a za očekivati je da će premijer uvodno govoriti i o situaciji u Agrokoru. Uoči sjednice, u Vladu je stigao i predsjednik Sabora, Božo Petrov, no nije baš bio raspoložen razgovarati o Agrokoru.

Na upit naše reporterke hoće li Vlada spašavati Agrokor te da su i druge države spašavale velike tvrtke Petrov je odgovorio: “Neću sada dati nikakve izjave. Hvala vam. Neću davati izjave. Koliko puta trebam reći da neću davati izjave.”

Ništa rječitiji, no ipak smireniji, bio je ministar financija Zdravko Marić. ”Ne mogu na takva pitanja odgovarati u hodu. Čuli ste izjave i ostalih dužnosnika. Dozvolite zbog kompleksnosti teme… Svjesni smo problema i težine. Zaštita nacionalnih interesa i hrvatskih gospodarstva je od presudne važnosti i na tome radimo’, kazao je kratko Marić’, kazao je za N1.

Podsjetimo, predsjednik Mosta u srijedu je je kazao da država neće spašavati Ivicu Todorića, ali da će braniti sustav. “Ivici Todoriću su dosadašnji političari dali priliku da izraste na ovoliku razinu. Nitko osim njega nije odgovoran za stanje u Agrokoru, zato očekujemo od njega da povuče racionalne poteze, Vlada HDZ-a i Mosta neće provoditi politiku zadnjih dvadeset godina, država ga neće spašavati, ali će braniti gospodarski sustav i interese Republike Hrvatske. Agrokor po broju tvrtki je strateška kompanija za hrvatsko gospodarstvo. Oba partnera u Vladi bit će zajednički spremna djelovati ukoliko dođe do potrebe”, rekao je Petrov.

You may also like

0 comments