Premijer Orešković i predsjednik mađarskog parlamenta o jačanju gospodarskih odnosa

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sastao se u četvrtak predsjednikom Nacionalne skupštine Mađarske Lászlom Kövérom s kojim je razgovarao o jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Mađarske slijedeći primjer trgovine i turizma, koji već nekoliko godina bilježe znatan rast, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću.

“Jačanje odnosa sa susjedima i intenziviranje kontakata na svim razinama jedan je od prioriteta nove vanjske politike Hrvatske”, istaknuo je Orešković, navodi se u priopćenju.

Hrvatski premijer i mađarski dužnosnik složili su se da mješoviti odbor za suradnju između hrvatske i mađarske vlade predstavlja najpogodniju platformu za institucionalnu suradnju i kao takav omogućava ne samo jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa i infrastrukturnih veza već i vođenje dijaloga o otvorenim pitanjima.

Premijer Orešković je, kako stoji u priopćenju, na sastanku kazao da Hrvatska pridaje izrazitu važnost dovršetku i modernizaciji željezničke infrastrukture na koridoru Vb, kao i cestovnom koridoru Vc. Također je istaknuo potrebu za zajedničkim radom na povlačenju sredstava iz EU fondova u tu svrhu te pozvao mađarske tvrtke da povećaju korištenje usluga Luke Rijeka, s obzirom da hrvatska vlada radi na povećanju njezinih kapaciteta i boljem prometnom povezivanju kroz razvoj infrastrukture.

Dvije strane su na sastanku ocijenile da je suradnja po pitanju prava manjina izvrsna, a sljedeći sastanak mješovitog odbora za suradnju u području zaštite manjina trebao bi se održati početkom jeseni u Osijeku.

You may also like