Premijer Novog Zelanda iznenadno dao ostavku

Vrlo popularni novozelandski premijer John Key objavio je neočekivano u ponedjeljak svoju ostavku izjavivši da je došlo vrijeme da ode nakon osam godina na tom položaju, navodeći obitelj kao razlog.

Nekadašnji zaposlenik Merrill Lyncha, 55-godišnjak, govorio je na konferenciji za tisak o “najtežoj” odluci koju je ikada donio priznajući da ne zna što će dalje raditi osim da će više vremena provoditi s obitelji. “Biti vođa stranke i zemlje bilo je nevjerojatno iskustvo”, izjavio je Key koji je upravo proslavio osmu obljetnicu na čelu vlade i desetu na čelu Nacionalne stranke (desni centar).

“Usprkos izvanrednog iskustva u politici, nikad se nisam smatrao profesionalnim političarem”, dodao je je Key koji je u politiku ušao relativno kasno, postavši zastupnik 2002. Njegova se stranka treba sastati sljedećih dana i izabrati novog čelnika, a zasad se favorit čini potpredsjednik vlade Bill English. Ankete provedene prije neočekivane odluke premijera najavljivale su da bi Key mogao pobijediti na izborima sljedeće godine. Četvrta pobjeda zaredom bila bi rekordna.

You may also like

0 comments