Premije osiguranja niže nego li prošle godine

Zaračunata bruto premija 24 društva za osiguranje na kraju ožujka ove godine iznosila je 2,53 milijarde kuna i bila 0,47 niža nego krajem ožujka prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Ukupna je premija tako treći mjesec zaredom niža nego u istim mjesecima prošle godine, i to zbog niže zaračunate bruto premije u životnim osiguranjima, dok se u neživotu bilježi rast. Tijekom prošle godine, pak, bilo je obrnuto, odnosno niža je premija bilježena u segmentu neživotnih osiguranja, prvenstveno kao posljedica nižih cijena polica obveznog autoosiguranja, a uslijed liberalizacije tog tržišnog segmenta.

Podaci HUO-a pokazuju da je u segmentu neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija na kraju ožujka ove godine iznosila 1,72 milijarde kuna, što je 0,2 posto više od premije s kraja trećeg mjeseca lani. Istodobno, premija u segmentu životnih osiguranja iznosi 804,8 milijuna kuna i niža je za 1,88 posto u odnosu na lanjski ožujak.

Promatrano prema vrstama osiguranja, u ožujku je najviše, 596,3 milijuna kuna, iznosila premija klasičnog životnog osiguranja i bila je 18,9 posto niža nego krajem ožujka lani. Kod proizvoda životnog osiguranja, izraženi rast zaračunate premije, za čak 119 posto, na 15 milijuna kuna, bilježi se kod rentnog osiguranja, kao i kod životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, gdje godišnji rast iznosi čak 308,5 posto – s 38,3 na 156,7 milijuna kuna.

U segmentu neživotnih osiguranja, uobičajeno najveći udio u ukupnoj premiji ima osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila s iznosom bruto premije krajem ožujka od 483,7 milijuna kuna, što je 6 posto niže nego lani. Riječ je još uvijek o posljedicama liberalizacije tog segmenta tržišta, odnosno sniženja cijena polica obveznog autoosiguranja, što je vidljivo iz podatka da je premija u obveznom osiguranju vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od odgovornosti za štete trećim osobama u ožujku ove godine iznosila 456,5 milijuna kuna i bila je 7,5 posto niža nego godinu ranije.

Statistika po društvima za osiguranje pokazuje da i dalje najveći tržišni udio, od 32 posto, drži Croatia osiguranje, s 813,3 milijuna kuna zaračunate bruto premije na kraju ožujka. Zaračunata bruto premija Croatia osiguranja na godišnjoj je razini smanjena za 8,23 posto, pa je i tržišni udio tog osiguravatelja smanjen prema ožujku lani za 2,7 postotnih bodova.

Drugi je Allianz, s 319 milijuna kuna ukupne zaračunate bruto premije na kraju ožujka, što je tržišni udio od 12,6 posto. I Allianz bilježi godišnji pad zaračunate bruto premije, i to za 18,2 posto, čime je njegov tržišni udio također smanjen za 2,7 postotnih bodova. Istodobno, Euroherc bilježi blagi rast bruto premije, za 0,6 posto, na gotovo 187 milijuna kuna, što čini 7,4 postotni tržišni udio, a to društvo svrstava na treće mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja.

Osjetan pad premije u životnim osiguranjima rezultat je jačeg pada premije kod više osiguravajućih društava, a posebice dvaju osiguravatelja koji drže najveće tržišne udjele u tom segmentu – premija Allianza je na godišnjoj razini smanjena za 28,5 posto, na 126,9 milijuna kuna, a Croatia osiguranja za 5,2 posto, na 199,7 milijun kuna. Za osjetnih 16 posto smanjena je i premija Uniqa osiguranja, koje je krajem ožujka sa 77,9 milijuna kuna premije u životnim osiguranjima bilo na trećem mjestu.

Vodeće mjesto u segmentu neživotnih osiguranja drži Croatia osiguranje, sa 613,6 milijuna kuna premije i tržišnim udjelom od 35,6 posto, a slijede Allianz (192 mln kn premije i 11 posto udjela) te Euroherc (187 mln kn premije i 10,8 posto udjela). No, i u tom segmentu Croatia i Allianz bilježe niže premije nego lani, i to za više od 9 posto, dok je Eurohercova premije porasla za 0,6 posto.

You may also like