Prekomjerni kapaciteti kinske industrije štete globalnom gospodarstvu

Prekomjerni kineski kapaciteti u teškoj industriji nanose dalekosežnu štetu globalnom gospodarstvu, konstatirala je u ponedjeljak europska trgovinska komora u Kini, navodeći primjer kineske proizvodnje čelika koja po njima nije u korelaciji s potražnjom na tržištu.

Kineska industrija čelika proizvodi više nego preostala četiri vodeća proizvođača – Japan, Indija, SAD i Rusija – zajedno, utvrdila je komora, upozorivši ujedno da više od 60 posto kineske industrije aluminija ima negativan novčani tok. Kineska industrija cementa u samo dvije je godine dosegnula obujam proizvodnje koji je SAD uspostavio tijekom cijelog 20. stoljeća, primjećuju u komori. “Kina nije nastavila s pokušajima iz proteklog desetljeća da riješi problem prekomjernih kapaciteta”, zaključio je u priopćenju predsjednik komore Joerg Wuttke.

Prekomjerna ponuda prouzročila je oštar pad cijena čelika, zadajući glavobolje proizvođačima u Europi i Aziji,. U takvom je okruženju Bruxelles temeljem sumnje u damping pokrenuo nekoliko istraga o uvozu kineskog čelika. “Preveliki su kapaciteti već godinama boljka kineske industrije. Utječu na desetke kompanija i nanose dalekosežnu štetu globalnom gospodarstvu općenito ali i kineskom gospodarskom rastu konkretno”, navodi se u izvješću europske komore.

To je pitanje prouzročilo trgovinske napetosti između drugog po veličini svjetskog gospodarstva i razvijenih zemalja koje ga optužuju za damping. Na Kinu otpada polovica svjetske proizvodnje čelika, s tim da je domaća potražnja naglo usporila paralelno gospodarskom rastu, prisiljavajući proizvođače da se okrenu inozemnim tržištima. Kineski izvoz čelika porastao je u 2015. za 20 posto, pokazuju kineski carinski podaci. Europska unije pokrenula je ovog mjeseca nekoliko istraga o uvozu kineskog čelika. “Ne možemo dopustiti da našu industriju ugrožava nelojalna konkurencija umjetno jeftinog uvoza”, upozorila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Ovog je mjeseca vodeći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal okrivio Kinu za veliki gubitak u 2015., od osam milijardi dolara. Pritom i mnogi kineski proizvođači čelika gomilaju gubitke a Peking je najavio da će u idućih pet godina smanjiti proizvodnju za čak 150 milijuna tona. Peking se nada da će problem viška kapaciteta riješiti prodajom viška proizvodnje na tržištima srednje Azije i Bliskog istoka u sklopu plana predsjednika Xi Jinpinga o oživljavanju drevnog Puta svile, nazvanog “Jedan pojas, jedan put”.

Ta tržišta nisu dovoljno velika da apsorbiraju prekomjerne kineske kapacitete, upozorava čelnik europske komore. Posrijedi je veliki nesrazmjer, koji neće pridonijeti rješavanju problema prekomjernih kapaciteta u Kini, naglašava Wuttke.

You may also like

0 comments