Prekomjerna ponuda i dalje stopira cijenu nafte

Nema povjerenja u sporazum
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 31 dolaru budući da investitori ne vjeruju da će dogovoreno rekordno smanjenje opskrbe u kratkom roku uravnotežiti tržišta pogođena pandemijom koronavirusa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom postigla je tijekom Uskrsa dogovor da će smanjiti proizvodnju u svibnju i lipnju za 9,7 milijuna barela dnevno, što predstavlja oko 10 posto ukupne globalne opskrbe prije pandemije..

Skupina zemalja koje ne sudjeluju u inicijativi OPEC+, poput SAD-a, najvećeg svjetskog proizvođača, također se smanjiti proizvodnju, što će u konačnici značiti da će opskrba biti smanjena za ukupno 19,5 milijuna barela dnevno.

Rezovi su u najboljem slučaju osigurali dno cijenama u kratkočnoj perspektivi, dodao je Tchilinguirian. Potražnja je zbog epidemije smanjena za nekih trideset posto. Analitičari ističu kako je provedba sporazuma logistički izazov čije će rješavanje potrajati tjednima jer je nemoguće preko noći smanjiti opskrbu zbog zadanih ugovora. Bilo bi čudo kada bi sporazum dao prve rezultate prije jeseni.

Skladišni kapaciteti bit će vrlo brzo popunjeni unatoč tome što su neke članice skupine 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 potvrdile da kupuju naftu za nacionalne rezerve. Oštriji silazni trend na tržištima koče procjene da američka proizvodnja pada paralelno sa cijenama kao i naznake da je epidemija koronavirusa u pojedinim dijelovima svijeta možda dosegnula vrhunac.

Američka vlada procijenila je tako u ponedjeljak da će proizvodnja nafte iz škriljaca u travnju zabilježiti rekordni pad. Proizvodnja klizi već nekoliko mjeseci, ali u ovom bi mjesecu njezin pad trebao naglo ubrzati, na procijenjenih gotovo 200 tisuća barela dnevno.

Ohrabruje i podatak iz Kine o 12-postotnom rastu uvoza sirove nafte u ožujku, koji na tržištima tumače kao znak oporavka potražnje. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 21,18 dolara, što znači da je pala 59 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments