Prekomjerna opskrba snizila cijene nafte na 61 dolar

Cijene barela nafte ponovo su u srijedu kliznule na međunarodnim tržištima prema razini od 61 dolar, budući da je u prvi plan ponovo izbila prekomjerna opskrba, nadjačavši utjecaj poremećaja u proizvodnji u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,13 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,03 dolara nižoj cijeni, od 52,89 dolara. U utorak su cijene poskočile pod utjecajem poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka da bi jutros obujam trgovanja bio smanjen zbog početka novogodišnjih praznika u skupini azijskih zemalja koji će trajati do kraja tjedna. Potom se fokus pozornosti ponovo usmjerio na prekomjernu opskrbu, u očekivanju podataka o američkim zalihama u prošlom tjednu. Izvješća Američkog instituta za naftu (API) i vlade bit će objavljena s danom zakašnjenja, u srijedu popodne i u četvrtak, zbog praznika na početku tjedna.

Ekonomisti obuhvaćeni Reutersovom anketom procjenjuju da će API-jevo izvješće pokazati rast komercijalnih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,1 milijun barela. BNP Paribasovi analitičari napominju da je s obzirom na rekordnu razinu američkih zaliha jučerašnji skok cijena bio preuranjen. “Prekid rada u američkim rafinerijama zbog radova sezonskog održavanja i štrajkova oslabit će potražnju u SAD-u, pogoršavajući višak zaliha sirove nafte u bliskoj budućnosti”, naveli su stratezi Gareth Lewis-Davies i Harry Tchilinguirian u bilješci trgovcima.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj web stranici objavila da je referentna cijena barela njezine nafte u utorak iznosila 56,69 dolara, što znači da je bila za 26 centi viša nego dan ranije.

You may also like