Prekomjerna opskrba ponovno srušila cijenu nafte

Cijene nafte ponovo su u četvrtak pale na međunarodnim tržištima budući da je prigušena zabrinutost da će eskalacija nasilja na Bliskom istoku uzrokovati prekide u opskrbi te je u žarištu interesa ponovo prekomjerna opskrba.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,71 dolar. Na američkom je tržištu cijena ostala nepromijenjena i iznosila je 43,07 dolara u mršavoj trgovini zbog Dana zahvalnosti. Zabrinutost da bi tursko obaranje ruskog vojnog zrakoplova moglo pojačati geopolitičku napetost i ugroziti opskrbu s Bliskog istoka podupirala je cijene nafte u ovome tjednu da bi se u međuvremenu te bojazni stišale i pozornost ponovo preusmjerila na očekivanja da će se proizvodnja zadržati na visokoj razini unatoč kontinuiranom rastu zaliha. “Zalihe su rasle cijele prošle i ove godine. Zalihe su pune gotovo do vrha i ponestaje nam skladišnog prostora”, ističe Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ustraje pak u visokoj razini proizvodnje u nastojanju da obrani svoj tržišni udio, pri čemu se neke manje članice kartela pribojavaju da bi cijene mogle kliznuti i prema 20 dolara. “OPEC je izričito poručio da ne planira smanjivati proizvodnju zbog niskih cijena, a nakon što se Iran vrati na naftno tržište mogli bi proizvoditi i 32 milijuna barela dnevno”, napominje Schieldrop.

Dodatno je cijene nafte u četvrtak pritisnuo i jači dolar, koji poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta i time koči potražnju. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 39,81 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like