Prekomjerna opskrba i gospodarski pokazatelji u Kini u fokusu su naftnih tržišta

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara budući da je fokus tržišta ponovo preusmjeren na prekomjernu opskrbu i strah od naglog usporavanja kineskog gospodarskog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,91 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent nižoj cijeni, od 44,41 dolar.

Cijene nafte snažno su oscilirale prošlog tjedna, naglo potonuvši na početku tjedna pod utjecajem straha od oštrog usporavanja kineskog gospodarskog rasta da bi im pred kraj tjedna podršku pružio oštar pad zaliha u SAD-u i snažan rast američkog gospodarstva u drugom tromjesečju. “Oscilacije su u prošlome tjednu bile snažne a sada se cijene vraćaju na razine iz prethodnog razdoblja”, tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Kina je i dalje pod povećalom, a kineski burzovni indeksi oštro su pali u ponedjeljak uoči objave službenog istraživanja o aktivnostima u kineskoj industriji u kolovozu, za koje analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom predviđaju da će pokazati najsnažniji pad u tri godine. Cijene nafte pritišće i prekomjerna opskrba, povezana s osjetno povećanom američkom proizvodnjom i nastojanjima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da u takvom okruženju brani tržišni udio povećanom proizvodnjom, pa i u kontekstu oštrog pada cijena.

OPEC-ove prognoze pokazuju da ponuda trenutno premašuje potražnju za više od dva milijuna barela dnevno. Pritom bi proizvodnja na razini naftnog kartela iduće godine mogla biti još i povećana nakon odnosno kada budu ukinute sankcije Iranu. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 45,19 dolara, što znači da je porasla 2,82 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like