Prekinuta sjednica Vrhovnog suda o Glavašu, tražio izuzeće suca Tripala

Vrhovni sud prekinuo je u petak ujutro sjednicu kako bi odlučio o zahtjevu obrane Branimira Glavaša da se iz vijeća koje odlučuje o njegovoj žalbi na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda izuzme sudac Dražen Tripalo.

Odluku o tom prijedlogu donijet će predsjednik Vrhovnog suda, a nastavak sjednice zakazan je za deset sati, kada će predsjednica petočlanog sudskog vijeća Ileana Vinja reći je li donijeta odluka.

Prihvati li sud Glavašev prijedlog birat će se novo vijeće. Glavaš traži izuzeće Tripala jer je taj sudac odlučivao o njegovoj žalbi da se kao nezakonit izuzme iskaz u policiji i kod istražnog suca Gordane Getoš Magdić u listopadu 2006. godine.

Glavaš navodi u žalbi da sudac Tripalo sada treba odlučivati o ispravnosti vlastite odluke što, kaže nije, dopustivo s aspekta zaštitite prava na pravično suđenje. Vrhovni sud započeo je u četvrtak s dvodnevnom sjednicom na kojoj ponovno odlučuje o nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Župnijskog suda protiv Branimira Glavaša za ratni zločin na srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”.

Vrhovni sud ponovno odlučuje o tom predmetu s obzirom da je Ustavni sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš u slučajevima “Garaža” i “Selotejp” bio osuđen na osam godina zatvora. Glavaš je jedan od osmorice optuženika u tom u slučaju. Na snazi je protiv njega sada samo nepravomoćna presuda Županijskog suda kojom je osuđen na deset godina zatvora.

You may also like