Prekinuta rasprava o TTIP-u

Europski parlament danas ipak neće glasovati o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država. Glasovanje je odgodio predsjednik parlamenta Martin Schulz jer je na tekst podneseno previše amandmana.

Jutros je odgođena i rasprava o spornom sporazumu i to tijesnom većinom glasova. Atmosfera u plenarnoj dvorani Europskog parlamenta bila je naelektrizirana. Pljuštale su međusobne optužbe za kukavštinu i zakulisne igre, a inače pristojna razina komunikacije pretvorila se u nadvikivanje. Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula u izjavi za HRT rekao je kako je ovaj događaj nastavak jedne vrlo ozbiljne rasprave o tome kako bi takav sporazum trebao izgledati. Pozitivnim je ocijenio to što se rasprava vodila pred očima europske javnosti tako da se može vidjeti da nije riječ o nikakvim zakulisnim igrama, već da se ti sučeljeni interesi vrlo dobro razaznaju. Dogovori i razgovori o TTIP-u ulaze u jednu višu, još transparentniju fazu u kojoj će se morati ubrzo pronaći neki odgovori, naglasio je Picula.

Ovim je povodom priopćenje poslala hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan. Ona je istaknula kako TTIP ne prestaje izazivati kontroverze, kako među građanima tako i u Europskom parlamentu. Glasanje je odgođeno, no mi smo bili spremni raspravljati o ovoj važnoj temi. Mislim da to žele i građani koji su nas proteklih dana zasipali mailovima. Njihovo je pravo znati što Europski parlament misli o TTIP-u, a svaka odgoda će pojačati sumnju javnosti. Glasala sam protiv odgode raprave jer mislim da nemamo što kriti, građanima treba reći kako stvari stoje, navela je Biljana Borzan u priopćenju. U obrazloženju odgode su navedeni proceduralni razlozi, no jasno je da je pravi razlog neslaganje unutar političkih grupa oko nekih ključnih odredbi poput ISDS-a. Radi se o sustavu razrješenja sporova između investitora i država za koji zagovaratelji kažu da će povećati ulaganja, a protivnici da će omogućiti multinacionalnim tvrtkama tužbe protiv suverenih država.

Na momente je bilo mučno gledati kolege koji su inače smireni i konstruktivni kako urlaju i mašu rukama. Očito je da TTIP ima potencijal stvarati sukobe, a ovdje se radilo samo o mišljenju o tijeku pregovora. Kada budemo glasali o konačnom pristanku ili odbacivanju sporazuma, očekujem kako će situacija biti na rubu, upozorava Borzan. Nakon devet rundi pregovora između SAD i EU još uvijek nije jasno kada bi oni mogli biti okončani.

You may also like