Home Geopolitika Prekinuta evakuacija iz Alepa nakon napada pobunjenika

Prekinuta evakuacija iz Alepa nakon napada pobunjenika

by Agencije

Evakuacije pobunjenika i civila iz istočnog Alepa i dvaju šijitskih sela okruženih pobunjenicima na sjeverozapadu Sirije odgođene su do daljnjega, objavili su promatrači.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je do prekida došlo nakon što su naoružani napadači napali autobuse koji su trebali prevesti stanovnike sela Fuae i Kafraye i zbog “nepostojanja sigurnosnih jamstava za evakuirane”. Yasser al-Youssef iz pobunjeničke skupine Nureddin al-Zinki potvrdio je da su evakuacije “istog treba susprendirane”.

U zamjenu za evakuaciju pobunjenika, njihovih obitelji i ostalih civila iz istočnog Alepa, većinom sunitski pobunjenici pristali su pustiti stanovnike šijitskih sela kod Idliba koje drže u okruženju. Videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju naoružane bradate muškarce kako slave i uzvikuju “Bog je velik!” nakon što su zapalili zelene autobuse prije nego što su ušli u sela.

Državni mediji kažu da su za taj incident odgovorni “naoružani teroristi” kako nazivaju sve pobunjenike protiv predsjednika Bašara al-Asada. Provladina televizija optužuje militante ranije poznate kao Fronta Al Nusra.

Pobunjenički dužnosnici kažu pak da je za napad na autobuse odgovorna bijesna svjetina, vjerojatno zajedno s provladinim “operativcima”. Zapovjednik snaga koje se bore zajedno sa sirijskom vojskom rekao je u nedjelju kako još postoji šansa da zemlje koje mogu utjecati na pobunjenike pronađu način za sigurnu evakuaciju civila.

Related Posts