Pregovori venezuelanske vlade i oporbe u Dominikanskoj republici

Predstavnici uzdrmanoga venezuelskoga socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura i oporbe sastali su se u subotu u Dominikanskoj Republici kako bi otvorili dijalog u jeku ekonomske i političke krize.

Ministar vanjskih poslova Delcy Rodriguez predvodio je venezuelsku vladinu delegaciju na neimenovanom mjestu u Dominikanskoj Republici, gdje su se sastali s tri oporbena zastupnika, objavila je mjesna televizijska mreža Telesur.

Venezuela, koja uvelike ovisi o izvozu nafte, ima velikih gospodarskih problema zbog niskih cijena nafte. Nedostaje hrana, osnovna roba široke potrošnje i medicinske potrepštine, česti su prekidi opskrbe električnom energijom i mnogi vladini uredi otvoreni su samo dva dana na tjedan radi štednje električne energije.

Venezuelska jednodomna Nacionalna skupština ovaj mjesec je blokirala Madurov pokušaj da uredbom sebi i vojsci dodijeli posebne ovlasti. Oporba, koja je dobila zakonodavnu većinu u prosincu, optužila je Madura da se priprema za diktaturu.

Venezuelska oporba zauzima se za sazivanje referenduma o smjeni Madura, premda su izborne vlasti nedavno odbile peticiju kada je početkom svibnja prikupljeno 1,8 milijuna potpisa. Španjolski bivši premijer Jose Rodrigues Zapatero, dominikanski bivši predsjednik Leonel Fernandez i panamski bivši predsjednik Manuel Torrijos bili su posrednici na sastanku u subotu.

You may also like