Home Geopolitika Pregovori u Beču “posljednja nada” za Siriju

Pregovori u Beču “posljednja nada” za Siriju

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Mirovni pregovori o Siriji nastavljaju se u četvrtak u Beču pod pokroviteljstvom UN-a u kontekstu novog nasilja na terenu koje čini upitnom nadu u značajniji napredak nakon dvije godine bez pomaka.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Mjesec dana nakon prethodnog neuspješnog sastanka u Ženevi, osmog, izaslanstva režima i oporbe sastaju se na dva dana u bečkom sjedištu UN-a, a te je pregovore šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian opisao kao “posljednju nadu u mir”.

“Ovo je vrlo, vrlo kritična faza”, priznao je izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura koji nadzire rasprave.[/vc_column][/vc_row] Prethodni krugovi pregovora završeni su neuspjehom a obje su strane odbile razgovarati izravno. “Napredak je malo vjerojatan” ovog puta također, ocjenjuje stručnjak Firas Modad s američkog instituta IHS Markit.

Pregovori počinju nekoliko dana prije “Međusirijskog kongresa” organiziranog u Sočiju na inicijativu Moskve i Teherana, saveznika režima u Damasku, i Ankare, koja podržava pobunjenike.

Pozvani su “svi glavni regionalni i međunarodni akteri”, uključujući Kurde usprkos opiranja Turske. (Agencije)

Related Posts