Pregovori u Astani nakon prvog dana nisu zabilježili nikakav napredak

Mirovni pregovori o Siriji trebaju se nastaviti u utorak u Astani, nakon prvog dana kada nije zabilježen vidljivi pomak, u trenutku kada nova američka administracija kaže da je otvorena za suradnju s Rusijom protiv Islamske države u Siriji.

Pregovori u kazahstanskoj prijestolnici prvi su između Damaska i pobunjeničkih zapovjednika. Razgovaralo se najviše o primirju uvedenom 30. prosinca u Siriji zahvaljujući rusko-turskom posredovanju, što je rezultiralo smanjenjem nasilja bez obzira na svakodnevna kršenja prekida vatre.

Predstavnici pobunjenika su u ponedjeljak razgovarali o tome s Turcima, Rusima i specijalnim izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom. Pregovori koji se nastavljaju u utorak također će biti putem posrednika. “Učinit ćemo sve kako bi se postigao prekid vatre, kako bi se zaustavilo krvoproliće, kako bi strane snage i milicije napustile sirijski teritorij”, rekao je glasnogovornik pobunjeničkog izaslanstva.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) sukobi su nastavljeni tijekom noći između nedjelje i ponedjeljka, nakon što je u nedjelju u zračnim napadima zrakoplovstva režima na pobunjeničku pokrajinu Homs ubijeno 9 civila.

Ruska vojska je objavila u ponedjeljak da je u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama izvela zračne napade na organizaciju Islamska država u Siriji, što je Pentagon odmah demantirao. Međutim, takva mogućnost ne izgleda nemogućom s obzirom na izjave Seana Spicera, glasnogovornika novog predsjednika Donalda Trumpa. “Ako postoji mogućnost da se pobijedi Islamska država s bilo kojoj zemljom, bila to Rusija ili neka druga, i ako imamo nacionalni interes u tome, naravno da smo za to”, rekao je Spicer.

“Predsjednik je jasno rekao da će surađivati sa svakom zemljom koja dijeli naše interese u pobjedi nad IS-om”, dodao je.

You may also like

0 comments