Home Hrvatska Pregovori s manjincima u tijeku, nedostaju dva potpisa

Pregovori s manjincima u tijeku, nedostaju dva potpisa

by Agencije

Nakon što je premijer Tihomir Orešković javno bacio rukavicu u lice šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, kada je zatražio da odstupi “zbog dobrobiti Hrvatske” (Petrov je ovdje ionako tek kolaterala, a glavni “kamen smutnje” Karamarko), ubrzava se rješavanje glavne političke dvojbe u zemlji – hoće li i u kakvom sastavu opstati Vlada ili slijedi raspad. Stvar je, bruje kuloari, u četvrtak ubrzao sam Karamarko jer je navodno zatražio od Oreškovića da odstupi i da ostavku.

Krenula je akcija prikupljanja potpisa koja bi Karamarku omogućila preslagivanje bez izbora. I premda u njegovu taboru tvrde “kako im fale još dva potpisa”, nitko realan na političkom tržištu u to ne vjeruje. Čak se spominje kako je s Miloradom Pupovcem već sve dogovoreno te će on biti – potpredsjednik Vlade. “Zna” se već i njegov uvjet – da se, navodno raspuste ministri, primjerice Hasanbegović i Horvat. Ovakve informacije (ili spinovi), međutim, ne kotiraju realno s obzirom na to da malo tko vjeruje da će Karamarko uspjeti skupiti dovoljan broj potpisa.

Naprotiv, imat će problema jer trenutno nije “popularan” kao koalicijski partner. A postoji i drugi veliki problem – u ovu akciju skupljanja ili kupnje potpisa Karamarko je krenuo bez zaleđa HDZ-a. S terena stižu potvrde da je riječ o Karamarkovoj ‘soloakciji’, a da u nju, primjerice, nije uključen nakon izbornog Sabora najutjecajniji HDZ-ovac Milijan Brkić. Jednako, u akciji šefa stranke navodno ne sudjeluje ni Tomislav Čuljak, donosi Večernji list.

Karamarkovi oponenti računaju da će novo Predsjedništvo odmah pokazati da Karamarko tu više nema većinu. Kako bilo, jasno je da, kada premijer traži odstup šefa HDZ-a, o tome treba raspravljati pred Predsjedništvom. Dakle, Karamarko više ne smije solirati i sam odlučivati koje će strateške korake poduzeti HDZ u ovoj dramatičnoj situaciji. S obzirom na to da nitko u HDZ-u ne želi da se šefu izglasa opoziv u sabornici, preostaje da se problem riješi prije i unutar stranke. HDZ sam mora odlučiti je li mu važnije spašavanje Karamarka bez obzira na cijenu, ili stabilnost države i održavanje vlade. A za to ima još 10-ak dana vremena.

U redovima europskih pučana, političke obitelji u Europskoj uniji kojoj pripada i Hrvatska demokratska zajednica, među političarima upućenima u razvoj događaja u Hrvatskoj čuje se stav da bi šef HDZ-a Tomislav Karamarko trebao otići ako afera koja se veže uz njegovo ime opterećuje stranku.

Related Posts