Iran i svjetske sile odredili su novi rok do ponedjeljka za sklapanje konačnog dogovora o iranskom nuklearnom programu, treći put u zadnja dva tjedna, a Teheran optužuje Zapad da blokira dogovor. Obje strane tvrde da je u zadnja dva tjedna postignut napredak, ali britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond ocijenio ga je “bolno sporim”, dok je njegov francuski kolega Laurent Fabius otputovao iz Beča kazavši da će se vratiti u subotu.

Propustivši rok što ga je zadao američki Kongres i koji je istekao u petak ujutro, američki i europski dužnosnici kazali su da produljuju privremeni sporazum do ponedjeljka kako bi si dali više vremena za pregovore o konačnom sporazumu. Iran i šest lesila – Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD – nastoje okončati više od 12 godina dug spor oko iranskog nuklearnog programa sporazumom koji bi ograničio njegove nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija.

Ključna sporna pitanja su UN-ov embargo na oružje Iranu koji Zapad želi zadržati, pristup inspektora vojnim lokacijama u Iranu i odgovori Teherana na pitanja o njegovim prošlim aktivnostima koje bi mogle imati vojne svrhe. Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je da u petak vjerojatno neće biti postignut dogovor te da će pregovarači vikend vjerojatno provesti u Beču. Krivnju za neuspjeh prebacio je na Zapad. “Imaju pretjerane zahtjeve”, rekao je.

Hammond je rekao da će se ministri ponovno okupiti u subotu kako bi razmotrili mogu li razlike biti prevladane. “Napredujemo, ide bolno sporo”, rekao je. U petak ujutro istekao je rok za dogovor koji je postavio američki Kongres, što znači da će Kongres mogući sporazum imati pravo razmatrati 60 dana umjesto 30, po nedavno usvojenom zakonu. Protivnici sporazuma i Izrael dobit će tako više vremena da lobiraju protiv njega, no američki dužnosnici smatraju da ga neće moći minirati.

Američki državni tajnik John Kerry kazao je u četvrtak da Washington gubi strpljenje. “Ne možemo čekati zauvijek”, rekao je. “Ako se ne donesu teške odluke, apsolutno smo spremni ovo prekinuti.” Ali Akbar Velajati, savjetnik ajatolaha Alija Hameneija, ocijenio je tu izjavu “dijelom američkog psihološkog rata protiv Irana”. Visoki iranski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da SAD i druge sile mijenjaju svoja stajališta i odstupaju od preliminarnog dogovora postignutog 2. travnja koji je trebao postaviti temelje za konačni sporazum. “Odjednom svi imaju crvene linije. Velika Britanija ima svoju crvenu liniju, SAD svoju, Francuska, Njemačka”, rekao je.

Related Posts