Pregovori Rusije i Ukrajine o izborima na istoku Ukrajine

Vodstva Ukrajine i Rusije razgovarala su s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom o pripremama za izbore u istočnoj Ukrajini, pokrajini pogođenoj ustankom proruskih pobunjenika, objavila je njemačka vlada.

Nakon što je prekinut napredak postignut mirovnim pregovorima u Minsku kojim su posredovali Berlin i Pariz, ovi izbori ključni su korak u dogovoru kojem je cilj zaustavljanje sukoba koji je od travnja 2014. godine odnio preko 9 tisuća života.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za nepridržavanje dogovora koji između ostalog uključuje obnavljanje ukrajinske kontrole na cijeloj granici s Rusijom, te povlačenje teškog naoružanja iz područja sukoba. “U središtu razgovora bila su sigurnosna pitanja, te pripreme za lokalne izbore u područjima sukoba u istočnoj Ukrajini”, rekao je u priopćenju njemački glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

“Sudionici razgovora složili su se kako će intenzivirati svoju suradnju u oba područja kako bi ubrzali napredak na tom polju”, dodao je Seibert. Europska unija je nakon ruske aneksije Krima u ožujku 2014. uvela sankcije koje je pojačala nakon što su proruski pobunjenici okupirali teritorij u istočnoj Ukrajini. Rusija je odbacila optužbe Zapada da je opskrbljivala pobunjenike opremom i vojnim snagama.

Razgovor videokonferencijom između Merkel, Hollandea, ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka održao se kasno u ponedjeljak. Njemačka i Francuska u više su pokušaja kroz diplomatsku skupinu nazvanu Normandijski format pokušale pogurati mir između Rusije i Ukrajine.

You may also like

0 comments