Pregovori prekinuti, Varufakis bi ostao u eurozoni

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je kako je isključen izlazak Grčke iz eurozone jer to ne bi bilo razumno rješenje grčke dužničke krize, a u intervjuu za njemačke novine u ponedjeljak također je rekao da je restrukturiranje duga jedini put naprijed. “Isključujem ‘Grexit’ kao razumno rješenje”, rekao je Varufakis za Bild misleći na mogući izlazak Grčke iz eurozone. “Međutim, nitko ne može sve isključiti. Čak ne mogu isključiti mogućnost da komet pogodi Zemlju.”

Pregovori Grčke i njezinih vjerovnika prekinuti su u nedjelju bez postizanja dogovora nakon što razgovori tijekom vikenda nisu uspjeli premostiti veliku udaljenost stajališta između dviju strana o grčkim reformama u zamjenu za financijsku pomoć. Varufakis je rekao kako vjeruje da je moguće da Grčka brzo postigne dogovor s vjerovnicima. Po njegovim riječima, jedini način Atena uspije otplatiti svoj dug je taj da se on restruktuira, a dogovor je moguć ako se u pregovore uključi njemačka kancelarka Angela Merkel.”Ne želimo više novca”, kazao je Varufais za Bild dodajući da je Grčka od Njemačke i ostatka eurozone već dobila “daleko previše” novca. “Sporazum se može sklopiti u jednoj noći, ali će kancelarka morati sudjelovati.”

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen rekao je za austrijske novine Der Standard da Grčka treba usvojiti strukturne reforme ako želi financijsku pomoć. “Rješenje je moguće, ali ovisi o grčkoj vladi”, kazao je. U intervjuu objavljenom u ponedjeljak Katainen je rekao da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker učinio sve što je u njegovoj moći za postizanje dogovora. “Nažalost, grčka vlada nije bila kooperativna.” Već mjesecima Grčka pregovara sa svojim kreditorima, Komisijom, ECB-om i MMF-om, o reformama potrebnim za isplatu 7,2 milijarde eura financijske pomoći. Rok za europski dio financijske pomoći istječe krajem lipnja i ako se sporazum ne postigne do tada Atena bi mogla izgubiti cijelu preostalu tranšu pomoći.

You may also like