Pregovori pred konferenciju u Parizu u tijeku

Izaslanstva 195 zemalja počela su u ponedjeljak u Bonnu zadnji tjedan pregovora pred međunarodnu konferenciju o klimi u Parizu, na kojoj bi trebao biti postignut globalni sporazum o borbi protiv globalnog zagrijavanja. Izaslanstva bi do petka trebala usuglasiti nacrt dogovora na osnovi teksta od dvadesetak stranica koji su predložili supredsjedatelji rasprave, a koji je već meta kritika zemalja u razvoju.

Tekst “posve ignorira prijedloge skupine G77 o financiranju”, objasnio je Gurdial Singh Nijar, glasnogovornik jedne od podskupina G77, koja okuplja 134 zemlje, među kojima su Kina, Indija i mnoge afričke, azijske i latinoameričke zemlje. Po noti skupine afričkih zemalja, “tekst ne može biti osnova za pregovore, jer je neuravnotežen i ne održava stajališta skupine Afrike”.

Supredsjedatelji rasprave, Alžirac Ahmed Djoghlaf i Amerikanac Daniel Reifsnyder, autori prijedloga teksta, već su uzeli u obzir prosvjede raznih skupina. U nedjelju su kazali da su pozvali izaslanstva da iznesu “nadopune” tekstu. Cilj je da se do kraja tjedna usuglasi nacrt dogovora koji ima najširu moguću potporu.

Konferencija o klimi u Parizu, koja će održati u predgrađu La Bourgetu udaljenom 10 km od središta francuskog glavnog grada od 30. studenoga do 11. prosinca, trebala bi rezultirati globalnim sporazumom o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

You may also like