Pregovori o Grčkoj nastavljaju se u subotu

Četvrti sastanak euroskupine o Grčkoj završen je u četvrtak bez dogovora, a još jedan susret predviđa se za subotu na kojem će Grčka pokušati postići sporazum sa svojim kreditorima kako bi izbjegla nemogućnost plaćanja dugova sljedeći tjedan.

“Institucije i Grčka nastavljaju s radom. Euroskupina će se sastati kasnije, ali ne danas”, poručio je na twitteru finski ministar financija Alexender Stubb nakon sastanka ministara financija euroskupine. Doznaje se da se novi sastanak euroskupine planira za subotu a u međuvremenu će Grčka nastaviti pregovore s vjerovnicima – Europskom komisijom, MMF-om i Europskom središnjom bankom.

Pregovori s vjerovnicima odnose se na reformske mjere koje bi grčka vlada trebala provesti u zamjenu za deblokiranje 7,2 milijarde eura iz sadašnjeg programa financijske pomoći. Grčka vlada predala je popis mjera, koje se uglavnom odnose na povećanje prihodovne strane proračuna, dok vjerovnici, naročito MMF inzistiraju da se više učini na rashodovnoj strani. “Razgovori će se nastaviti danas, sutra, s ciljem približavanja stajališta”, izjavio je grčki ministar financija Janis Varufakis.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je po dolasku na summit Europske unije, da se čelnici EU-a neće na tom sastanku baviti Grčkom, nego da je to posao vjerovnika i grčke vlade, a onda njihov eventualni dogovor trebaju potvrditi ministri financija eurozone.

You may also like