Pregovori NATO i Crne Gore će trajati tri mjeseca

Slovenski veleposlanik pri NATO savezu Jelko Kacin izjavio je kako bi pristupni razgovori NATO-a i Crne Gore mogli trajati od jednog do tri mjeseca, nakon toga bi krenuti ratifikacija Protokola o pristupanju, kao sljedeća i završna faza integracije.

„Ti pregovori će trajati najviše tri mjeseca. Da vidimo kako će to napredovati. Na temelju tog rezultata će se pristupiti potpisivanju Protokola o pristupanju, a odmah i njegove ratifikacije u parlamentima država članica“, kazao je Kacin u utorak za podgoričku Pobjedu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je za sredinu veljače najavio početak formalnih pregovora između Crne Gore i NATO-a o pristupanju, što je za Kacina znak da je Podgorica spremna za pregovore. „To znači da će Crna Gora biti pozvana na NATO summit u Varšavi. Nakon toga pristupit će se ratifikaciji Protokola o pristupanju u državama članicama kao završnoj fazi integracije“, pojasnio je Kacin.

U međuvremenu se očekuje da će i crnogorski parlament ratificirati Protokol o pristupanju, a konačan korak ka članstvu je, kako precizira Kacin, predavanje Protokola o pristupanju State Departmentu gdje se čuvaju svi dokumenti Alijanse, što državu čini punopravnom članicom NATO-a.

You may also like

0 comments