Pregovori alternativa uvođenju carina

FT
Novi pregovori s Europskom unijom mogli bi biti alternativa uvođenju carina na uvoz automobila u sljedećem mjesecu, izjavio je američki ministar trgovine Wilbur Ross u intervjuu za Financial Times, objavljenom u srijedu.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je ove godine da uvoz nekih vozila i dijelova predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Odluku o carinama odgodio je ipak do studenog radi pregovora.

Sjedinjene Države uvele su u petak carine na uvoz iz EU-a u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje. Obuhvaćen je niz proizvoda, od britanskog viskija i francuskog vina do španjolskih maslina i sira iz cijelog EU-a, uključujući talijanski parmigiano-reggiano.

Ross je odbacio kritike na račun carina, rekavši da nisu uvedene jednostrano i da je SAD dobio “punu potporu” Svjetske trgovinske organizacije (WTO).Komentirajući odvojeno trgovinske razgovore s Kinom, američki ministar trgovine kazao je da Kina “u dobroj vjeri” ispunjava jamstva iz listopada o kupnji američkih poljoprivrednih proizvoda.

Uoči isteka dozvola američkih kompanija za prodaju dijelova kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju, Ross je za FT rekao da rokovi nisu definitivni i da bi dozvole mogle biti produljene.

Beograd je pod dvostrukim pritiskom Washingtona – Kongres traži da se riješi slučaj ubojstva braće Bitiqi, trojice kosovskih Albanca s američkim državljanstvom, dok Bijela kuća zahtijeva priznanje neovisnosti Kosova, objavili su u srijedu beogradski mediji pozivajući se na vlastite izvore i Glas Amerike (VOA).

Visoko pozicionirani diplomat iz američkog veleposlanstva u Ukrajini William Taylor svjedočio je protiv američkog predsjednika, tvrdeći kako mu je rečeno da je Donald Trump uvjetovao slanje vojne pomoći Ukrajini pokretanjem istrage u toj zemlji protiv njegovog najvećeg političkog suparnika Joea Bidena.

You may also like