Predviđa se rekordan pad potražnje za plinom

Analiza
Nakon loših vijesti za naftaše zbog povijesno niskih cijena nafte na svjetskom tržištu, uzrokovanim padom potražnje, korona virusom i visokim zalihama, loše vijesti stižu i za plinski biznis.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira rekordni godišnji pad potražnje za plinom zbog koronavirusne krize i tople zime na sjevernoj hemisferi. Očekuje se kako će se svjetska potražnja za plinom u 2020. g. smanjiti za 4 posto ili za 150 milijardi m3. Trebala bi iznositi 3850 milijardi m3, što će predstavljati dvostruko veći pad od onog zabilježenog nakon svjetske financijske krize 2008.g.

Ograničenja i zabrane, uvedene po čitavom svijetu zbog borbe protiv Covida-19, naglo su smanjili potražnju za gorivom. Očekuje se kako će svjetska potražnja za plinom postupno rasti u iduće dvije godine, ali to ne znači da će se brzo vratiti na uobičajenu razinu, navodi se u analizi IEA.

Prema ocjenama IEA, nakon 2021.g. najveći dio rasta potražnje za plinom dogodit će se u Aziji, prije svega u Kini i Indiji.

You may also like

0 comments