Predstavljeni planovi za jačanje gospodarske suradnje jugoistoka Europe

Predsjednici gospodarskih komora jugoistočne Europe koji su sudjelovali na Komorskom investicijskom forumu predstavili su u četvrtak predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović planove i mogućnosti jačanja gospodarske suradnje europskog jugoistoka, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

“Komorski investicijski forum država Jugoistočne Europe održao se danas u Zagrebu s ciljem gospodarskog povezivanja jugoistočnog susjedstva, a predsjednici gospodarskih komora iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Slovenije upoznali su predsjednicu Republike s planovima i mogućnostima jačanja gospodarske suradnje europskog jugoistoka. Kazali su kako rade na pripremi zajedničkih projekata koji će potaknuti gospodarski rast, a poseban naglasak stavljen je na mogućnosti, potencijale i izazove za investiranje i razvoj njihovih gospodarstva”, navodi se u priopćenju.

Također su istaknuli kako je je za jaču gospodarsku suradnju, neophodna i izgradnja stabilnih političkih veza te institucionalna potpora politike gospodarstvu. “Predsjednica Grabar-Kitarović poduprla je djelovanje komora na osnaživanju međusobne suradnje te projekte koji će potaknuti gospodarski rast. Kazala je kako će Hrvatska na razne načine, i putem djelovanja Hrvatske gospodarske komore, nastaviti pomagati državama jugoistočnog susjedstva kako bi im se osigurala europska perspektiva”, zaključuje se u priopćenju.

Predstavnici gospodarskih komora zemalja jugoistočne Europe okupljenih oko Komorskog investicijskog foruma (KIF) s danas održanog skupa u Hrvatskoj gospodarskoj komori su poručili da se jačom međukomorskom suradnjom može povećati konkurentnost gospodarstava u regiji. U HGK se, naime, u četvrtak okupilo više od sto predstavnika gospodarskih komora iz jugoistočne Europe, Europske komisije te državni dužnosnici i diplomati na drugoj po redu konferenciji, nakon što je prošlog ljeta u Beču na marginama Konferencije o zapadnom Balkanu osnovan KIF kao odgovor gospodarskih komora na izazove Berlinskog procesa koji su pokrenule Njemačka, Austrija i Francuska, uz potporu EU-

You may also like

0 comments