Predstavljena sunčana elektrana na Cresu

Projekt Sunčane elektrane Orlec Trinket na otoku Cresu, čijom će se izgradnjom osigurati dodatna opskrba električnom energijom u ljetnim mjesecima na otocima Cresu i Lošinju, predstavljen je u srijedu u primorsko-goranskoj županijskoj upravi.
Vrijednost investicije procjenjuje se na 45 milijuna kuna. Župan Zlatko Komadina najavio je sutrašnje potpisivanje sporazuma u sjedištu HEP-a u Zagrebu, kojim će se utvrditi zajednički interes Primorsko-goranske županije, Hrvatske provincije sv. Jeronima – Samostana sv. Frane u Cresu i HEP-a za realizaciju projekta izgradnje sunčanih elektrana Orlec Trinket istok i zapad. Županija će ustupiti lokacijsku dozvolu i dokumentaciju, franjevci zemljište, a HEP će osigurati novac za izgradnju i stavljanje sunčane elektrane u pogon.

Komadina je rekao da se tim projektom kreće u ostvarivanje ciljeva iz županijske razvojne strategije korištenja obnovljivih izvor energije. Ravnatelj županijskog Zavod za prostorno planiranje Adam Butigan rekao je da se s pripremom tog velikog energetskog projekta započelo 2014. godine te da je dovršena cjelovita dokumentacija, uključujući i lokacijsku dozvolu. Naveo je da će se HEP potpisivanjem sporazuma obvezati nastaviti s aktivnostima pripreme izgradnje sunčane elektrane Orlec Trinket – istok i osigurati sredstva za izgradnju i stavljanja elektrane u puni pogon. Početak radova očekuje se sljedeće godine.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas istaknuo je da će daljnje aktivnosti na izgradnji elektrane u ime županije pratiti ta agencija. Rekao je da je riječ o najvećoj sunčanoj elektrani u Hrvatskoj, budući da je do sada najveća takva elektrana u Hrvatskoj snage 1 megavata, a nova sunčana elektrana na Cresu bit će snage 6 i pol megavata. Proizvodit će električnu energiju za 2000 kućanstava, a njena najvažnija uloga bit će sprječavanje “ispadanja” sustava tijekom ljetnih mjeseci, kada su potrošnja struje i opterećenje najveći.

You may also like

0 comments