Predstavljena strategija prostornog razvoja Hrvatske do 2030. godine

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš predstavila je u srijedu u Zagrebu nacrt prijedloga strategije prostornog razvoja Hrvatske do 2030. uz poziv zainteresiranoj javnosti za davanje konkretnih komentara i prijedloga.

Ovakva se nacionalna strategija radi prvi put nakon 1997. godine, a cilj joj je postići uravnotežen i održiv razvoj te podići kvalitetu života, kao i ublažiti negativne demografske procese, kazala je Mrak-Taritaš. Napomenula je da odabir Laube za mjesto predstavljanja, nekada zapuštene i napuštene zgrade, a danas obnovljenog prostora s javno-kulturnim i poslovnim sadržajima, nije slučajan i da predstavlja ono što se želi postići novom strategijom, odnosno aktiviranje napuštenih prostora i nekretnina.

Kao potencijale Hrvatske izdvojila je također vrijedna prirodna i kulturna dobra te potencijale razvoja malih i srednjih gradova. Irena Matković, ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, kazala je da se strategijom pokušava doskočiti velikim regionalnim razlikama, manjkavostima infrastrukturnih sustava, ali i pripremiti se na daljnje pritiske na prostor, bilo da se radi o posljedicama klimatskih promjena ili onima nezakonite izgradnje.

Javno savjetovanje o nacrtu prijedloga strategije prostornog razvoja Hrvatske do 2030. godine provodi se od 15. lipnja do 14. srpnja. Saborska rasprava o strategiji predviđena je za rujan i ona će biti temelj za državni plan prostornog razvoja, rečeno je na predstavljanju.

You may also like