Home Energetika Predstavljena je zelena javna nabava

Predstavljena je zelena javna nabava

by admin

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović predstavio je u četvrtak prvi Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2015. do 2017. godine, s pogledom na 2020. kada bi 50 posto postupaka javne nabave trebalo uključivati neka od mjerila zelene javne nabave. Zelena javna nabava je postupak kojim se tijela javne uprave potiču na kupovinu “zelenih” proizvoda i usluga, odnosno roba i usluga s manjim učinkom na okoliš.

Zmajlović je kazao kako se Nacionalnim planom, koji je Vlada prihvatila na sjednici u srijedu, želi potaknuti sva tijela javne vlasti, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, da koriste kriterije koji uzimaju u obzir okolišne aspekte.

Naglasio je da javna nabava ima značajan utjecaj na gospodarstvo, a time i na okoliš, s obzirom da u EU na nju otpada oko 17, a u Hrvatskoj oko 12 posto BDP-a, zbog čega je EU pokrenula inicijativu zelene javne nabave, kako bi se kroz klasičan sustav javne nabave uvela zelena mjerila. “Kroz primjenu tih kriterija utječemo i na smanjenje troškova, potičemo nabavku ekoloških proizvoda, potičemo tijela javne vlasti da vode računa u energetskoj učinkovitosti, potičemo ih na kupnju zelenih proizvoda koji se već proizvode na hrvatskom tržištu, primjerice led svjetiljki”, rekao je Zmajlović.

Kao prednosti zelene javne nabave naveo je čišći i zdraviji okoliš, moguće financijske uštede, manje troškove zbrinjavanja otpada, razvoj gospodarstva i otvaranje “zelenih radnih mjesta”. Naglasio je kako je jedna od ključnih mjera plana edukacija licenciranih provoditelja javne nabave, što će, uvjeren je, biti velika pomoć tijelima javne vlasti koja se odluče za zelenu javnu nabavu. Detalje plana predstavila je voditeljica službe za održivi razvoj Branka Pivčević, koja je podsjetila da je do sada u Hrvatskoj bilo više pojedinačnih aktivnosti i projekata u svrhu “ozelenjavanja” javne nabave, a da se donošenjem Nacionalnog akcijskog plana uspostavlja jasan okvir o smjeru u kojem javna vlast ide radi smanjenja vlastitog pritiska na okoliš.

Fokus je stavljen na uvođenje zelenih mjerila u nabavku uredskog papira, motornih vozila, informatičke opreme, električne energije, telekomunikacijskih usluga i čišćenja, koja ima značajan potencijal za smanjenje učinka na okoliš. Definirana mjerila uključuju potrošnju resursa i energije, učinak na bioraznolikost, toksičnost, emisiju onečišćujućih tvari te otpad na mjestu nastanka. Izradila ih je Europska komisija, no ona su dobrovoljni instrument i na svakoj članici EU je da samostalno odluči u kojem će ih opsegu primijenjivati. Akcijski plan usmjeren je prije svega na nabavu po Zakonu o javnoj nabavi, ali u Ministarstvu očekuju da će se primjenjivati i kod tzv. bagatelne nabave te da će i gospodarstvenike potaknuti da u svoje poslovanje uvedu istu praksu.

Iako za sada nije predviđena obveza tijela javne vlasti da koriste zelenu javnu nabavu, u Ministarstvu očekuju da će se već iduće godine sklopiti 7.000 ugovora zelene nabave, da će se broj tih ugovora povećavati iz godine u godinu, te da će 2020. zelena mjerila sadržavati polovica od ukupno 25.000 postupaka javne nabave, koliko ih se godišnje provede u Hrvatskoj. Takve prognoze, kažu, temelje na dosadašnjem iskustvu u Hrvatskoj i u drugim članicama EU.

Related Posts