Predstavljamo portal koji je prvi objavio vijest

Internetski portal kompanije SITE Intelligence Group iz Marylanda u SAD-u prvi je u zapadnoj hemisferi objavio snimku otetoga Tomislava Salopeka prije nekoliko dana. Riječ je privatnoj profitnoj kompaniji koja se već godinama bavi praćenjem terorističkih aktivnosti na internetu, a 2002. su je pod imenom Search for International Terrorist Entities – SITE Institute (Institut za traženje terorističkih entiteta) osnovali analitičari Rita Katz iz Izraela te Josh Devon.

Premda privatna, tvrtka se financira iz donacija raznih američkih državnih agencija i grupa, a njezine usluge, osim pojedinaca, koriste i institucije američke vlade, poput FBI-a te Ministarstva domovinske sigurnosti. SITE je postao posebno popularan 2007., kada je pribavio snimku Osame bin Ladena te Aymana al-Zawahirija prije nego što je al-Qa’ida službeno objavila snimke. Tvrtka je postala poznata i zbog praćenja aktivnosti islamskih humanitarnih organizacija na području SAD-a, a neke od njih prokazane su kao paravan za financiranje terorističkih aktivnosti. Rita Katz je, među ostalim, radila i kao konzultantica na slučaju tužbe obitelji Amerikanaca poginulih u terorističkim napadima 11. rujna, kojom su od pojedinaca i tvrtki iz Saudijske Arabije tražili trilijun dolara odštete smatrajući ih povezanima s napadima, piše Jutarnji list.

Međutim, oko tvrtke i njezina rada postoje i kontroverze. Naime, nekoliko islamskih humanitarnih organizacija iz SAD-a koje je SITE prokazao kao radikalne, a to nikada nije dokazano, tužilo je Institut i Ritu Katz, tvrdeći da ih difamira u javnosti te stvara atmosferu nesnošljivosti prema muslimanima u SAD-u. U svojim izjavama Katz je ove optužbe porekla, ustvrdivši kako joj se imputira da napada muslimane dok su njezin cilj jedino teroristi.

Rita Katz rođena je Iračanka koja je studirala Bliskoistočne studije na Sveučilištu u Tel Avivu; proučava i analizira međunarodne teroriste, globalnu džihadističku mrežu i financiranje terorizma više od desetljeća. Osobno je brifirala američke političare i obavještajne službe (NSC i Bijelu Kuću), istražitelje i ministarstva pravosuđa, financija i domovinske sigurnosti o načinima vrbovanja novih članova u terorističke skupine. Izvorna je govornica arapskog i hebrejskog jezika. U sklopu usavršavanja, uspjela se tajno infiltrirati na brojne terorističke skupove gdje je prikupila vrijedne informacije, piše portal Večernji list.

Cilj joj je razotkrivanje svih islamističkih grupa koje se bave terorističkim djelovanjem. Razotkriva i skupine osnovane u SAD-u. FBI ju je 2004. odlikovao posebnim priznanjem za njezin “izvanredan doprinos pružanju pomoći FBI-u”. Ona je i autorica knjige Terrorist Hunter: The extraordinary story of a woman who went undercover to infiltrate the radical islamistic groups operating in America (Harper Collins, 2003.) Uz nju se vežu i kontroverze jer su je dvije od tri islamističke grupe koje je imenovala u knjizi, tužile da ih je difamirala u emisiji 60 Minutes, a bilo je još tužbi koje su odbačene.

Kritičari Rite Katz tvrde da ona svojim radom teroristima omogućuje veći prostor vidljivosti te im daje na važnosti koju inače ne bi imali. Kritičari sumnjaju da jedna privatna agencija može biti uspješnija od američkih vladinih agencija koje se bore protiv terorizma, navodi Wikipedija. Vrlo često se pojavljuje kao analitičarka u važnim medijima poput New York Timesu, Washington Postu, 60 Minutes… Tim SITE Intelligence grupe čine i Katzini savjetnici Bruce Hoffman, profesor Sigurnosnih studija na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, DC te Rohan Gunaratna, direktor International Centre for Political Violence and Terrrorism Research iz Singapura.

You may also like

0 comments