Predsjednikovo vijeće smatra da preporuke treba provoditi odmah

Usvojeno
Danas je održana je druga sjednica predsjednikovog Vijeća za energetsku tranziciju na kojoj su sudjelovali, a na poziv Predsjednika Republike Hrvatske, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Članovi Vijeća za energetsku tranziciju na čelu s posebnim savjetnikom Predsjednika za energiju i klimu dr. sc. Julija Domca izradili su smjernice za programiranje Operativnih programa za financijsku perspektivu 2021. – 2027. i Plana za korištenje Fonda za oporavak u namjeri poticanja potrebnih reformi, ubrzavanja investicija i stvaranja uvjeta za održivi gospodarski razvoj u skladu s EU Zelenim planom.

Ciljevi ovog dokumenta definiraju nove modele razvoja Republike Hrvatske u kontekstu Europskog zelenog plana. Predložene su konkretne aktivnosti kroz koje je moguće ostvarenje vizije te dani odgovori na pitanja kako financirati ostvarenje vizije i kako potaknuti interes privatnog poduzetništva za ulaganja u zelene projekte.

Vijeće smatra da bi se već iduće godine iz EU fondova trebalo poteknuti val ulaganja u dubinsku energetsku obnovu zgrada u Zagrebu, domaće obnovljivce, revitalizaciju energetske infrastrukture, dekarbonizaciju prometa, inovacije u poljoprivredi i jačanje otpornosti na klimatske promjene.

You may also like

0 comments