Home Politika Predsjednik Turkmenistana osvoji 98 posto glasova

Predsjednik Turkmenistana osvoji 98 posto glasova

by Agencije

Turkmenistanski predsjednik Gurbangulij Berdimuhamedov, na vlasti od 2006., osvojio je treći mandat s 98 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo te srednjoazijske zemlje, jedne od najzatvorenijih na svijetu. Povjerenstvo je objavilo da je i odaziv na nedjeljne izbore bio vrlo visok, više od 97 posto.

Dosadašnji je predsjednik imao osam protukandidata, gotovo nepoznatih osoba. Svi su oni javni službenici, direktori državnih tvrtki ili kandidati političkih stanaka u potpunosti odanih vladi. Berdimuhamedov obnaša dužnost predsjednika od 2006., nakon što je na dužnosti naslijedio pokojnog doživotnog predsjednika Saparmurata Nijazova, i vlada tom bivšom sovjetskom republikom željeznom šakom po uzoru na svog prethodnika.

Nakon dva petogodišnja mandata Berdimuhamedov će ovog puta ostati na vlasti najmanje sedam godina, zahvaljujući ustavnoj reformi usvojenoj u rujnu. “Izbori će odlučiti o budućnosti naroda tijekom sljedećih sedam godina”, izjavio je on u nedjelju ujutro po dolasku na glasovanje u jednu školu u glavnom gradu Ašgabatu. “Ako budem izabran, naša politika unapređenja socijalne pomoći za narod nastavit će se”, obećao je 59-godišnji predsjednik.

Berdimuhamedov je zadržao represivni politički sustav Nijazova koji ne tolerira političku oporbu ili javno izražavanje nezadovoljstva, a također je uspostavio kult ličnosti sličan svom prethodniku. Dok je Nijazov bio poznat kao Turkmenbaši – čelnik svih Turkmena, Berdimuhamedova nazivaju Arkadagom – zaštitnikom.

Turkmenistan, smješten u središnjoj Aziji, raspolaže značajnim izvorima plina i nafte i na tomu temelji svoje prihode no za veći rast nužna su ulaganja u infrastrukturu. Turkmenistan je jedna od država nastalih raspadom Sovjetskoga Saveza.

Related Posts