Predsjednik rumunjskog senata pod istragom

Predsjednik rumunjskog Senata i bivši premijer, Calin Popescu Tariceanu, pod istragom je zbog lažnog svjedočenja i pomaganja osumnjičenicima u nezakonitom povratu države imovine kojim je država oštećena za 145,4 milijuna eura, objavilo je u utorak rumunjsko tužiteljstvo za borbu protiv korupcije (DNA).

Tariceanu, premijer od 2004. do 2008., optužen je da je dao “iskaze koji nisu bili u skladu sa stvarnošću” u vezi svojih veza s nekoliko rumunjskih i izraelskih poslovnih ljudi, što je “otežalo istragu”, navodi se u priopćenju.

Na saslušanju u travnju on je uvjeravao tužitelje da nije upleten u tu aferu. DNA smatra, međutim, da je bio upoznat s postupcima nekih osumnjičenika.

Tužitelji sumnjiče četvoricu izraelskih poslovnih ljudi, među kojima draguljara Benyja Steinmetza, i dvojicu rumunjskih poduzetnika da su podmićivali dužnosnike kako bi osigurali povrat imovine koju je tražio rumunjski princ Paul, unuk bivšeg kralja Karla II.

Paul je tako 2008. postao vlasnikom šume i imanja sjeverno od Bukurešta na osnovi “nepotpunih dokumenata i bez dokaza da je legitimni nasljednik.” Država je navodno oštećena za 145,4 milijuna eura.

Tužitelji su u ožujku zatražili uhićenje četvorice Izraelaca, no sud je bio protiv. Princ Paul, koji nije službeno priznat kao legitimni član rumunjske kraljevske obitelji, već se mjesecima nalazi u kućnom pritvoru.

You may also like