Predsjednik EP-a kritizira ECB oko kredita

Europska središnja banka (ECB) mora uključiti Europski parlament u proces donošenja odluka o novim smjernicama za nenaplativne bankovne kredite, poručio je čelnik Europskog parlamenta predsjedniku ECB-a u pismu koje su u utorak objavili talijanski mediji.
ECB je prošlog tjedna predložio dopunu smjernica o nenaplativim kreditima prema kojima bi banke od iduće godine trebale rezervirati veće iznose za nove nenaplative kredite a početkom iduće godine mogli bi izmijeniti i smjernice o smanjenju nenaplativih kredita.

Talijanske banke drže gotovo 30 posto od nekih 915 milijardi eura nenaplativih kredita u eurozoni i prijedlozi su razljutili vladu u Rimu, koja traži od ECB-a da ih ublaži nakon završetka konzultacija 8. prosinca.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani napisao je Draghiju da ga jako zabrinjava sama procedura pokretanja inicijative o novim nenaplativim kreditima.

“Ozbiljno se pitam je li moguće nametnuti… konkretne dodatne obveze… pravnim osobama pod supervizijom ako prethodno u proces odlučivanja nisu primjereno uključeni ostali sudionici u kreiranju zakona”, piše Tajani prema citiranom pismu.

“Pozivam Vas da poduzmete sve propisane korake kako bi se osiguralo primjereno poštivanje nadležnosti parlamenta i time izbjegli međuinstitucionalni sporovi o tom pitanju”, napisao je Tajani Draghiju u pismu koje citiraju talijanski mediji.

You may also like