Predsjednik EK odbio čestitati Putinu, u SAD-u istraga

 Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je odlučno odbio čestitati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na ponovnom izboru za predsjednika, u svjetlu slučaja trovanja bivšeg ruskog agenta.
“Nakon napada u Salisburyju nisam raspoložen čestitati Putinu na ponovnom izboru”, rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Dan ranije predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je čestitku ruskom čelniku.

Ta Junckerova odluka izazvala je oštre britanske kritike jer ne spominje napetosti izazvane trovanjem bivšeg ruskog špijuna u Velikoj  Britaniji.

“To pismo Jean-Claudea Junckera je sramotno”, odmah je reagirao britanski eurozastupnik Ashley Fox,  šef britanskih konzervativaca u Europskom parlamentu.

“Čestitati Vladimiu Putinu na izbornoj pobjedi bez podsjećanja na jasne prijevare s glasačkim listićima je loše. Ali užasava me činjenica da on nije spomenuo odgovornost Rusije za napad vojnim nervnim agensom na nedužne ljude oko nas”, upozorio je Fox.

On je eurozastupnik za okrug jugozapadne Engleske gdje se nalazi Salisbury, mjesto u kojem je 4. ožujka otrovan bivši ruski agent Sergej Skripal i njegova kći Julija, koji su od tada u teškom stanju u bolnici.

Bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) u Europskom parlamentu je također bio jako strog.

“Nije vrijeme za čestitanje”, napisao je na Twitteru. “Uvijek ćemo trebati dijalog s Rusijom, ali bliže veze trebaju biti ostvarene poštivanjem međunarodnog reda na temelju osnovnih pravila i vrijednosti”, rekao je Verhofstadt.

Afera Salisbury će biti jedna od glavnih tema razgovora šefova država i vlada prvog dana summita u četvrtak u Bruxellesu.

Ali reakcija prema Moskvi dijeli države članice. Većina je uvjerena u odgovornost Moskve za taj atentat, ali mnogi odbijaju optužiti Kremlj i zatrovati odnose između EU-a i Rusije.

Bijela kuća počela je u srijedu tragati za osobom koja je otkrila javnosti da su savjetnici Donalda Trumpa uzalud upozoravali američkog predsjednika da ne čestita ruskome kolegi Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi.

Prema pisanju dnevnika Washington Posta, američki predsjednik u utorak je telefonski čestitao Putinu unatoč upozorenjima svojih savjetnika koji su mu napisali i bilješku velikim slovima “NE ČESTITATI”.

Afera je tim više odjeknula što u Bijeloj kući vlada napeto ozračje nakon niza odlazaka i otpuštanja Trumpovih suradnika. “Ako je priča točna, to znači da je netko dopustio da procuri bilješka sa sastanka savjetnika i predsjednika. Curenje takvih informacija vjerojatno je protuzakonito i može biti razlog za smjenu”, rekao je visoki dužnosnik Trumpove administracije za agenciju AFP.

Drugi je dužnosnik rekao u srijedu da se još traga za osobom koja je to učinila.

Čestitka Trumpa ruskome predsjedniku nije se svidjela američkom Kognresu u kojem zastupnici upozoravaju da Rusija prijeti američkim izborima koji se trebaju održati u studenome.

Ministrica za unutarnju sigurnost na to je upozorila u srijedu na saslušanju u Senatu. “Izbori na pola mandata u 2018. kao i budući izbori, očita su meta ruskih pokušaja hakiranja”, rekla je Kirstjen Nielsen pred Senatom.

Podsjetila je da su ruski hakeri pokušali 2016. ubaciti se u izborne kartoteke 21 od 50 saveznih država, a u jednu od njih i uspjeli. Trump je rekao da je čestitao Putinu na ponovnom izboru za predsjednika i da je u razgovoru bilo riječi o mogućem skorašnjem njihovu sastanku.

Stajalište Donalda Trumpa prema Vladimiru Putinu pod povećalom je otkako je ušao u Bijelu kuću jer posebni istražitelj Robert Mueller zadužen je istražiti ima li istine u tvrdnjama da se Moskva uplela u Trumpovu izbornu kampanju 2016.

You may also like

0 comments