Predsjedničkim ukazom započelo uništavanje hrane

U Rusiji je u četvrtak, prema predsjedničkom ukazu Vladimira Putina, počelo uništavanje zaplijenjenih prehrambenih proizvoda koji podliježu režimu ruskih protusankcija, uvedenih nakon sankcija Zapada nametnutih Rusiji.

Čelnik Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergej Dankvert izvijestio je u četvrtak da se uništavaju prve količine nelegalno uvezenih proizvoda. Po njegovim riječima, riječ o nekoliko stotina tona robe. “Smatram da će biti uništeno nekoliko stotina tona. Svima je jasno do čega je dovela sadašnja situacija”, kaže Dankvert. Upitan trebaju li inspekciji dodatni kapaciteti za provedbu akcije, odgovorio je da sugerirati kako je ta pomoć doista potrebna, znači pretpostaviti da će nelegalni uvoz biti nastavljen, iako je, kako je rekao, on zapravo deseterostruko smanjen.

U dijelu ruske javnosti raste ogorčenje zbog uništavanja hrane. Tako je, prema raznim novinskim izvješćima, između 155 i 250 tisuća ljudi potpisalo otvoreno pismu Putinu u kojem traže povlačenje ukaza. Potpisnici pisma predlažu da se hrana razdijeli siromasima, beskućnicima i socijalno ugroženim građanima. “Čemu uništiti svježe europske proizvode kojima možemo nahraniti veterane, umirovljenike, invalide, obitelji s puno djece, nastradale od prirodnih katastrofa i druge potrebite?”, kaže se u pismu.

Prema mišljenju inicijatora pisma, sankcije su dovele do viših cijena poljoprivrednih proizvoda pa su ruski umirovljenici, branitelji, obitelji s većim brojem djece, osobe s invaliditetom i drugi potrebiti građani prisiljeni znatno ograničiti svoju prehranu.

Autori pisma tvrde i da uništavanje zaplijenjenih namirnica izaziva proračunske troškove, a da se raspodjele hrane onima kojima bi dobro došla bez opterećivanja državnog budžeta mogu prihvatiti humanitarne organizacije. Rusija je 7. kolovoza prošle godine, kao odgovor na sankcije Zapada zbog upletenosti u krizu u Ukrajini, uvela zabranu uvoza mesa, mlijeka, ribe, povrća i voća te prerađevina iz tih sirovina iz SAD-a, Kanade, zemalja EU-a, Australije i Norveške. Koncem lipnja ove godine, Vladimir Putin potpisao je ukaz o produljenju zabrane za većinu poljoprivrednih proizvoda iz tih zemalja do 5. kolovoza 2016. godine.

You may also like