Predsjednica vodi ozbiljne razgovore o krizi vlasti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odgodila je do daljnjega službeni posjet Litvi koji je bio predviđen za srijedu i četvrtak, doznaje se u ponedjeljak u Uredu Predsjednice.

Razlog odgađanja posjeta nije objavljen, ali može se pretpostaviti da je povezan s političkom krizom u Hrvatskoj. Grabar-Kitarović se u Vilniusu trebala sastati s kolegicom Daliom Grybauskaite i prisustvovati sklapanju energetskog sporazuma između Hrvatske i Litve. Bio je planiran i sastanak s predsjednikom litavskog parlamenta, obilazak muzeja žrtava genocida u Vilniusu, posjet LNG terminalu “Neovisnost” blizu luke Klaipede i sveučilištu u tom gradu.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas se na Pantovčaku sastala s premijerom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak tijekom dana primila je na Pantovčaku prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, a potom i potpredsjednika Vlade Božu Petrova, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice, a informirali su je o situaciji u Vladi.

Potpredsjednici Vlade informirali su predsjednicu Republike o situaciji u Vladi, kažu na Pantovčaku, ne želeći davati druge pojedinosti razgovora. Grabar-Kitarović prethodno je danas prijepodne razgovarala i s premijerom Tihomirom Oreškovićem te predsjednikom Hrvatskoga sabora Željkom Reinerom.

Sastanci na Pantovčaku uslijedili su nakon što je premijer Orešković prošli tjedan zatražio da iz Vlade odstupe prvi potpredsjednik i šef HDZ-a Tomislav Karamarko te potpredsjednik i čelnik Mosta Božo Petrov, a Karamarko potom poručio da Orešković više ne uživa povjerenja HDZ-a. Karamarko je pritom najavio da će stranka, ne podnese li Orešković ostavku, pokrenuti proceduru njegova opoziva i preslagivanja većine u Saboru i Vladi. Grabar-Kitarović odgodila je i najavljeni odlazak u službeni posjet Litvi koji je bio predviđen za srijedu i četvrtak.

Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u ponedjeljak kako je izgubio svaku iluziju da bi moglo uspjeti preslagivanje parlamentarne većine, kakvo najavljuje predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, te je ocijenio da bi “u najvećem nacionalnom interesu bilo da Karamarko odstupi iz Vlade”.

“Do subote i sjednice Predsjedništva HDZ-a zastupao sam stajalište da Karamarko ne smije odstupiti jer bi to bilo priznanje krivnje, nevjerodostojnosti njegove politike i moralne odgovornosti. No, na sjednici Predsjedništva je nekoliko članova, među kojima i njegov zamjenik, inzistiralo da podnese ostavku. Na to se složila i činjenica da se 77 saborskih zastupnika pod svojim imenom i prezimenom izjasnilo da će glasovati za nepovjerenje Karamarku, utjecajni strani mediji bruje da je Vlada već faktično pala, a sva istraživanja javnog mnijenja govore da je Karamarko daleko najnepopularniji političar u zemlji”, objasnio je Šeks Hini zašto je promijenio mišljenje o Karamarku.

Šeks ne vjeruje u mogućnost da Karamarko kao mandatar dobije potporu većine u Saboru da sastavi novu Vladu. Kaže kako bi se nastavak i produljenje krize moglo izbjeći i ako bi premijer Tihomir Orešković podnio ostavku, no s obzirom na signale koji dolaze iz premijerova kruga, Šeks smatra da je to teško očekivati.

Upozorio je i kako HDZ još nije formalizirao najavljeni zahtjev da se premijeru u Saboru izglasa nepovjerenje. “Kada bi taj zahtjev danas ili sutra i došao u saborsku proceduru, Vlada može osam dana čekati s očitovanjem na taj zahtjev i tako odgoditi raspravu u Saboru do kraja idućeg tjedna”, kaže.

Krene li se ka opozivu Oreškovića, treba izračunati ima li HDZ dovoljno ruku za to, s obzirom da iz SDP-a dolaze naznake da bi njihovi zastupnici mogli ostati suzdržani. Pokuša li premijera opozvati u Saboru i taj pokušaj ne uspije, HDZ isti prijedlog u proceduru ne može uputiti idućih šest mjeseci, upozorava Šeks. Podsjetio je da se nakon glasovanja o eventualnom prijedlogu Oreškovićeva opoziva Sabor mora izjasniti i o oporbenom prijedlogu da se nepovjerenje izglasa Karamarku.

Međunarodni tajnik HDZ-a i ministar vanjskih poslova Miro Kovač spekulacijama je u ponedjeljak nazvao neslužbene informacije da je predsjednik stranke Tomislav Karamarko od vodstva stranke dobio rok od sedam dana za stvaranje nove saborske većine. “To su spekulacije”, rekao je Kovač novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan je li vodstvo stranke dalo Karamarku tjedan dana za sastavljanje nove saborske većine.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Miljan Brkić je, upitan stoji li iza Karamarka, kratko odgovorio: “Da, naravno”. Tijekom cijelog dana u stranku su dolazili čelnici HDZ-a pa je tako u stranci bio i predsjednik Sabora Željko Reiner, potpredsjednik HDZ-a Josip Bilaver, međunarodni tajnik Miro Kovač, predsjednik saborskog Kluba Ivan Šuker, glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević. Oni novinarima nisu davali izjave.

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić u ponedjeljak je poručio kako bi najpoštenije rješenje za sadašnju krizu bila Vladina ostavka i pokušaj da se složi nova parlamentarna većina, a ako to ne uspije novi izbori.

Na pitanje je li se čuo s prvim potpredsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i ima li on i dalje njegovu podršku, Bandić je novinarima prigodom otkrivanja spomenika Puškinu na Bundeku rekao da ako se do 16. lipnja ne presloži vlast, a to isključivo ovisi o Domoljubnoj koaliciji, onda će biti izbori.

Novinare je zanimalo je li njegov Klub zastupnika u Hrvatskog saboru spreman podržati nekog drugog člana iz HDZ-a za premijera, a Bandić je odgovorio kako je njegov Klub spreman podržati sve, samo da ne bude izbora. “Znate kako je Tito nekad govorio: ‘Radimo kao da će sto godina mir, a pripremamo se kao da će sutra rat’. Rata ne daj Bog nikada više, a mi radimo kao da izbora neće biti a pripremamo se kao da će izbori biti sutra. Mi smo za rješenje na ovaj ili onaj način, samo ovaj cirkus treba prekinuti, ovo više nema veze s ničim”, kaže Bandić.

Premijer koji nema ni jednog zastupnika traži ostavke dva zamjenika koji su ga izabrali zajedno sa Strankom rada i solidarnosti. Jedan zamjenik traži ostavku drugog,a drugi zamjenik traži ostavku premijera. Više se ne zna tko pije, a tko plaća, rekao je. “Prekinimo tu agoniju – ili se mogu dogovoriti ili ne, idemo na izbore. Svaki narod zaslužuje vlast koju ima”, poručio je Bandić.

Na pitanje znači li to da je nerealno očekivati “preslagivanje unutar Vlade”, Bandić je ocijenio kako će se to izuzetno teško dogoditi, samo “u politici nikad ne recite nikad” jer obrati su mogući, “danas je ovako, sutra može biti onako”. Novinare je zanimalo i hoće li on pomoći Karamarku da se izglasa nepovjerenje premijeru Oreškoviću, na što je Bandić odgovorio: “Tko se zadnji smije, najslađe se smije”.

You may also like