Predsjednica se sastala s katarskim emirom

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Šibeniku s donedavnim katarskim emirom Hamadom bin Kalifom Al-Tanijem, koji je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Po priopćenju iz njezina ureda, Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo razinom bilateralnih odnosa. Obostrano su naglašene velike mogućnosti u razvijanju međusobne suradnje te potreba za stvaranjem okvira kojim bi se jačala suradnja gospodarstvenika te poticale investicije. Posebno su se dotakli pitanja investicija u Hrvatsku, s naglaskom na greenfield i brownfield investicije.

Teme su bile i sigurnosna pitanja na području Bliskog istoka i sjeveru Afrike. Na sastanku je bio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH muftija Aziz ef. Hasanović i razgovaralo se o iznimno uspješnom modelu uključenosti pripadnika islamske zajednice u hrvatsko društvo, te je zaključeno kako hrvatski model suživota može služiti kao primjer i uzor ostalim državama.

Predstavnici Države Katara iskazali su interes za vojne proizvode i iskustvo kojim Hrvatska raspolaže o čemu ih je izvijestio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić. Hamad bin Kalifa al-Tani bio je katarski vladar od 1995. do 2013., kada je tron prepustio sinu Tamimu bin Hamad bin Kalifi Al-Taniju.

You may also like