Predsjednica se nada rješenju do kraja tjedna, Karamarku treba još dva

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak odgovarajući na pitanje o mogućem padu Vlade da ne želi prejudicirati nikakve ishode, kako se nada da će se stanje riješiti do kraja tjedna te da će postupati u skladu s ustavnim ovlastima i neće gubiti vrijeme.

„Naravno, ne želim prejudicirati nikakve ishode, nadam se da će se ovo stanje u kojem se nalazimo doista razriješiti do kraja ovoga tjedna. Mogu reći da ću se ja osobno, naravno, ponašati tako da ću postupati u potpunosti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i neću gubiti niti jedan trenutak, neću gubiti vrijeme“, odgovorila je predsjednica Grabar-Kitarović na novinarsko pitanje kada će, ako padne Vlada, sazvati prve konzultacije.

Istaknula je kako zna da Hrvatska nema vremena i da moramo biti strpljivi u ovoj situaciji. „Isto tako, još jednom pozivam sve odgovorne upravo na tu odgovornost prema državi i građanima. Pred nama je turistička sezona, puno posla, puno izazova, kao što vidimo ovdje u Hrvatskoj, i doista svi moramo prionuti na taj posao“, poručila je.

Na pitanje smatra li da netko treba odstupiti u sadašnjoj situaciji, odgovorila je kako nije na njoj da o tome odlučuje. „Nije na meni da to odlučim, to je stanje koje mora razriješiti Hrvatski sabor i trenutno vladajuća koalicija, koja doista mora razriješiti međusobne odnose“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, koja je danas posjetila Vrbovsko, Moravice i Delnice, a popodne će obići Jelenje i biti na svečanoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević izjavio je nakon sastanka Domoljubne koalicije u središnjici HDZ-a kako je Koalicija jedinstvena u stavovima kao i u potezima koje će poduzimati u idućim danima. “U četvrtak će biti izglasovano nepovjerenje gospodinu Oreškoviću. Složili smo se oko toga da je kandidat za mandatara gospodin Marić i uvjereni smo da u parlamentu postoji većina koja će glasovati u korist gospodina Marića, koji će sastaviti nakon toga hrvatsku vladu i mislimo da ta nova vlada može brže, jače i efikasnije, ne samo provoditi reforme nego i osigurati bolji život hrvatskim građanima”, rekao je Milošević.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak poručio je kako premijer Tihomir Orešković nema izborni legitimitet i ostaju pri stajalištu da će HSS-ovci glasati za njegov opoziv.

Tomislav Karamarko rekao je da će HDZ imati 76 zastupnika, i da će sve trajati još oko 10-15 dana. “Ne mogu vam reći s kim sve pregovaramo, jer to nije dobro zbog njih. Ljudi očekuju diskreciju”, rekao je Karamarko u ponedjeljak i dodao da su pregovori pri završetku.

Očekuje da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijeti odluku da nije bio u sukobu interesa u aferi Konzultantica, “jer bi sve drugo bilo nakaradno.” “Ma šta je brojao pred vama? Kako se dao navući tako jeftino”, rekao je o izjavi Ivana Domagoja Miloševića, koji je ranije rekao da “HDZ sada ima 68, ali će imati 76 zastupnika” za sastavljanje nove parlamentarne većine.

“Nisam u sukobu interesa. Ako odluka bude takva, potražit ću drugi način da dobijem pravdu”, dovršio je Karamarko o sutrašnjem odlučivanju o sukobu interesa.

You may also like